Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Gostujoče pero

Narava duha in etična infrastruktura sveta

Ljudje, ki tudi s tožbami zahtevajo varstvo človekovih pravic in okolja, so prve lastovke, ki spreminjajo kolektivno (za)vest in svetovni etos.
Brez temeljnega soglasja o vrednotah, normah in etičnih drž ni niti v manjših niti v večjih skupnostih mogoče človeka vredno življenje. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Brez temeljnega soglasja o vrednotah, normah in etičnih drž ni niti v manjših niti v večjih skupnostih mogoče človeka vredno življenje. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Bećir Kečanović
25. 4. 2024 | 05:00
25. 4. 2024 | 07:24
7:26

V nadaljevanju preberite:

Idejo za naslovno temo dolgujem knjigi O naravi duha v avtorstvu dr. Andreja Uleta in članku dr. Smiljane Knez o človekovih pravicah in okolju (Delo, Sobotna priloga, 20. aprila 2024). Z različnih področij, a iz iste narave duha je naslovna tema torej zrasla na bioetičnih temeljih, utelešenih in vgrajenih v osebnostna in družbena razmerja med varstvom človekovih pravic in okoljem.

Andrej Ule s povzetki o porajanju duha v živi naravi ugotavlja, da biološka evolucija živih organizmov prinaša nove bližnje možnosti, s katerimi daje priložnosti za napredek tudi v človeški družbi, v njenem ekonomskem razvoju, v pravu, mednarodni politiki in podobno. Smiljana Knez pa s primerjalnim pogledom na mednarodno varstvo človekovih pravic in okolja v izhodišču poudarja, da je Slovenija med redkimi državami v svetu, ki je človekovo pravico do zdravega okolja zapisala v svojo ustavo leta 1991.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine