Dobro jutro: Zdravje, spoštovanje, podpora

Zdaj poročajo, da je 52-letni Floridčanki z rakom na dojki revolucionarna tehnologija rešila življenje.
Fotografija: Bolnikom so v minulih desetletjih pogosto vzbujali upanja, da je ozdravitev blizu, ki pa se niso uresničila, se bo znanost končno spopadla z vsaj nekaterimi ubijalskimi boleznimi? FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Bolnikom so v minulih desetletjih pogosto vzbujali upanja, da je ozdravitev blizu, ki pa se niso uresničila, se bo znanost končno spopadla z vsaj nekaterimi ubijalskimi boleznimi? FOTO: Leon Vidic/delo

Najbrž obstajajo statistike, ki kažejo, koliko ljudi je že ubil rak, nemogoče pa je količinsko oceniti trpljenje, žalost in obup bolnikov in njihovih svojcev ali prešteti usode, ki jih je za vedno zaznamovala grozljiva bolezen. Zdaj poročajo, da je 52-letni Floridčanki z rakom na dojki revolucionarna tehnologija rešila življenje. Zdravniki iz ameriškega National Cancer Institute so v njeno telo injicirali milijarde celic, ki ubijajo raka, in vsi tumorji so popolnoma izginili, je medijem povedala Judy Perkins. To je bilo pred dvema letoma, zdaj pa so zdravniki terapijo objavili v reviji Nature Medicine.

Pred tem so bolnici napovedovali le še tri mesece življenja, saj se je rak razširil po vsem telesu. Terapija je še v eksperimentalni fazi, poudarja onkolog dr. Steven Rosenberg, ki jo je razvil in vseeno upa, da jo bodo lahko priredili tudi za druge vrste raka in za več bolnikov. Za zdaj pa pri vsakem posebej iščejo imunske celice, ki odgovarjajo na mutacije njihovega raka, jih namnožijo in vrnejo v telo. Poskus ni uspel pri vseh bolnikih, ki so jih obravnavali, a je vsak uspeh velik dosežek in učenje za prihodnje poskuse.

Bolnikom so v minulih desetletjih pogosto vzbujali upanja, da je ozdravitev blizu, ki pa se niso uresničila, se bo znanost končno spopadla z vsaj nekaterimi ubijalskimi boleznimi? Če se bo, bomo znali ceniti ta dar? Resnično lepoto življenja pogosto prepoznavamo šele v najhujših trenutkih, pred tem se poigravamo z njo, kot da bi je imeli neskončno na pretek. Nimamo je. Tisti, ki vračajo upanje najhuje preizkušenim, si zaslužijo naše spoštovanje in vso podporo.