Gasilci

Poudarjanje vsega dobrega, kar delajo gasilci, ni samovšečnost.
Fotografija: Tudi pri najtrdosrčnejših ljudeh bo morda pomagal pogovor. FOTO: Pgd Slovenj Gradec
Odpri galerijo
Tudi pri najtrdosrčnejših ljudeh bo morda pomagal pogovor. FOTO: Pgd Slovenj Gradec

Nemški gasilci so ta teden pokazali, kako nujni so za dobro delovanje družbe, z geslom #TwitterGewitter – tviterska nevihta – so včeraj ves dan poročali o svojih posredovanjih. Sodržavljanom so želeli jasno ponazoriti, naj telefonsko številko za urgence kličejo le v nujnih primerih, a tudi, kaj vse naredijo v pomoč sočloveku in korist vse družbe.

Poudarjanje vsega dobrega, kar delajo gasilci, ni samovšečnost. Vsaj v Nemčiji so skupaj s ponudniki prve pomoči ob nesrečah in v drugih nujnih primerih vse pogosteje tudi sami žrtve napadov in oviranja. Vsak dan beremo poročila o pobesnelih bedakih, ki reševalcem življenj nočejo umakniti svojih avtomobilov ali jim celo grozijo.

Tudi varuhi reda niso brez napak. V Berlinu pravkar odmeva primer mlade ženske, ki jo je do smrti povozil pijani policist, njena družina pa preiskovalce obtožuje, da dolgo niso upoštevali krvne preiskave. A takšni primeri so redki, prej omenjeni napadi so precej pogostejši. Napadalci se ne zavedajo, da bodo kdaj morda tudi sami potrebovali nujno pomoč.

Tudi pri najtrdosrčnejših ljudeh bo morda pomagal pogovor, če ne, pa kazen, ki jo v Nemčiji nameravajo poostriti. Kaj pa, ko varnost in red prizadevajo – avtomati? Hamburški časopisi so poročali o meščanu, ki so ga ob prihodu v stanovanje presenetili policisti in gasilci. Sosede je zaskrbela glasna glasba dolgo v noč, in ker se na zvonjenje ni oglasil nihče, so se bali, da bi se sosedu kaj zgodilo, ter poklicali policijo. Ta pa gasilce, ki so prišli s svojimi avtomobili in lestvami, a so v stanovanju našli le – Amazonovo Alekso.

Stanovalcu se niti ne sanja, kako se je digitalna »pomočnica« sredi noči prebudila ter na ves glas vključila glasbo. Pravi, da bo od zdaj držal prste stran od nje. Ni pa še jasno, kdo bo moral plačati več tisoč evrov vredno policijsko in gasilsko posredovanje. Celo Aleksa ne zmore vsega.