56 dni do rešitev

Točno čez 56 dni se bo zgodil kolaps v primarnem zdravstvenem sistemu, če odgovorni ne bodo našli rešitev.
Fotografija: Karikatura: Marko Kočevar
Odpri galerijo
Karikatura: Marko Kočevar

Pediater pregleduje otroka. Reče mu, naj se zasuka na stolu, da mu bo poslušal pljuča. Po opravljeni nalogi odloži stetoskop, vpiše nekaj v kartoteko in se spet obrne k otroku z vprašanjem, ali mu je pljuča že poslušal. Začudenim staršem se opraviči, češ da so zdaj že gotovo 56. po vrsti in da se težje osredotoča. Zgodba je resnična.

Točno čez 56 dni se bo zgodil kolaps v primarnem zdravstvenem sistemu, če odgovorni ne bodo našli rešitev za zdravnike, ki se zaradi vse hujšega tempa vse težje posvečajo pacientom. Če sprememb v organizaciji ne bo, bodo zdravniki odšli na manj zahtevna in bolj urejena delovna mesta. Zakaj bi iz dneva v dan tvegali napake?

Če bi bili zaposleni v gospodarstvu, bi hitro naredili red. Ker pa so v javnem zdravstvu, minevajo leta, pa se ne zgodi nič. Pod določeno vlado že skoraj dogovorjene rešitve se pod drugo oblastjo spravili v predal, nekontinuirano vodenje pa zdravstveni sistem dodatno razgrajuje. Ko je bilo do zdaj treba ukrepati, so odgovorni vedno našli tisoč izgovorov, zakaj se ne da, različne interesne sfere pa so si ob iskanju rešitev medsebojno nagajale. Ampak zdaj se bo to moralo spremeniti.

Ker grozi, da bo samo v Kranju in okolici brez osebnega zdravnika lahko ostalo 40.000 pacientov, se bodo morali politični odločevalci poenotiti, vsi pa pomagati komaj imenovanemu ministru Alešu Šabedru.

Časa zmanjkuje. V igri niso ne levi ne desni, pač pa življenje ali smrt. Kako blizu smo slednji, če nas pregleduje izmučen zdravnik, ki ne ve, kaj je počel pred nekaj minutami? Preblizu.

Včeraj je 16 zdravnikov opravilo izpit iz družinske medicine. Službe imajo zagotovljene, a vprašanje je, ali jih bodo v času, ko njihovi kolegi množično napovedujejo odhode, sprejeli.