Država z razgledom

V človekovi naravi je, da se spopada z dvema silama: ena hoče razvoj in spremembe, druga si želi stabilnost in nadaljevanje obstoječega stanja.
Fotografija: Aljažev stolp je eden redkih simbolov, ki nas združujejo, in ne razdružujejo. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Aljažev stolp je eden redkih simbolov, ki nas združujejo, in ne razdružujejo. FOTO: Matej Družnik

Tretjega oktobra so na 2864 metrov visok vrh Triglava ponovno pritrdili temeljito obnovljen Aljažev stolp, enega najbolj znanih simbolov slovenstva, ki je ob osamosvojitvi postal tudi simbol naše samostojnosti in neodvisnosti. Aljažev stolp je eden redkih simbolov, ki nas združujejo, in ne razdružujejo. Pred 123 leti ga je na vrh naše najvišje gore postavil goreč domoljub Jakob Aljaž.

V človekovi naravi je, da se spopada z dvema silama: ena hoče razvoj in spremembe, druga si želi stabilnost in nadaljevanje obstoječega stanja. Podobne sile vplivajo tudi na razvoj države. Razvoj ni samoumeven, na videz rutinske odločitve lahko dolgoročno vplivajo na blaginjo prebivalcev. Gospodarske številke so Sloveniji trenutno zelo naklonjene; nikoli v 28 letih po plebiscitarni odločitvi za samostojnost nismo imeli toliko zaposlenih, kot jih imamo zdaj, visoka gospodarska rast je pričakovana tudi prihodnje leto. Nevarnost je, da zaspimo, da obstanemo v območju ugodja, da ne razmišljamo o spremembah, ki bi lahko izboljšale položaj najšibkejših, utrdile srednji razred kot hrbtenico demokratične in socialne države in omogočile čim več ljudem preboj med najuspešnejše. Nevarnost je, da se zadovoljimo z zdajšnjim stanjem in se primerjamo le s slabšimi od nas.

Letos so Slovenijo zaznamovali predvsem trije dogodki, ki bodo imeli dolgoročne posledice za našo družbo: doživeli smo presenečenje pri oblikovanju nove vlade, prodali smo največjo državno banko, svoboda govora pa je postala tema, o kateri se v javnem prostoru največ govori in razpravlja. Se vam zdijo to teme o boljši prihodnosti? Če želimo večjo blaginjo za vse državljane, sta v novem letu pred nami predvsem dva izziva. Prvi je utrditev institucij, ki bodo uveljavljale vladavino prava in skrbele za pravno državo, obenem pa se bodo zaposleni v njih zavedali odgovornosti in posledic svojih odločitev in se zato ne bodo skrivali v birokratizmih in anonimnosti. Drugi izziv je znanje, vlaganje v izobraževanje, raziskave in razvoj. Ni kliše: znanje bo omogočilo povečanje blaginje državljanov, zato je edini pravi nacionalni interes Slovenije najboljše šolstvo v Evropi in najboljše javno zdravstvo.

Oba izziva, tako znanje kot delujoče institucije, odgovarjata na vprašanji slehernika o naši prihodnosti: Si želite živeti v državi, kjer je vaš uspeh odvisen od tega, kako vplivne prijatelje imate, kateri stranki pripadate, koliko denarja imate ali kako sposobni ste? Želite, da bodo vaši otroci uspeli zaradi svojega znanja in poguma ali zato, ker jih boste vi zaščitili in jim zagotovili, da bodo uspeli? Slovenija je država z veliko naravnimi bogastvi. Z vrha Triglava je v lepem vremenu prečudovit razgled. Življenje v Sloveniji je lahko lepo, a še lepše bi bilo, če bi bili njeni prebivalci bolj optimistični, manj nevoščljivi ob uspehih drugih in bolj odprti za dosežke in presežke.

Drage bralke, dragi bralci, želim vam lepe praznične dni in veliko uspehov v 2019!