Ego je naš največji sovražnik

Slovenija potrebuje močno vlado, ki ne bo zapravljala časa zaradi zamer iz preteklosti, temveč bo zastopala interese državljanov.
Fotografija: KARIKATURA: Marko Kočevar
Odpri galerijo
KARIKATURA: Marko Kočevar

Slovenija nujno potrebuje močno in stabilno vlado. Ključni izzivi, ki jo čakajo zelo kmalu, so urgentno urejanje javnega zdravstvenega sistema, ureditev plačnega sistema v javnem sektorju, demografski trendi ... V zunanji politiki so izzivi urejanje odnosov s Hrvaško in zastopanje naših interesov v EU, ki sprejema nov proračun in v kateri ne bo več Velike Britanije. Vlada mora nujno biti strokovno močna in obenem usmerjena ne le evropsko, temveč globalno. Slovenskim podjetjem bo morala pomagati odpirati vrata na nove trge. Mandatar, ki bo sposoben sestaviti takšno vlado, bo moral svoj ego zelo obrzdati in na prvo mesto postaviti interese države, in to ob devetih strankah v parlamentu.

Četudi smo na smo na valu rasti in ugodnih gospodarskih napovedi, se to lahko spremeni. Če vlade ne bo nekaj mesecev, se bo negotovost povečevala, povečevalo se bo nezaupanje tako državljanov kot tujine do Slovenije. Kaj pomeni, ko država ne uspe dobiti vlade, smo lahko ves maj opazovali v Italiji.

Komu koristi šibka vlada? Doma zagotovo interesnim skupinam in opoziciji, ki ne bodo dovolile nujnih reform, zlasti zdravstva, trga dela, pokojnin … V tujini zlasti Hrvaški. Medtem ko smo v Sloveniji imeli štiri leta razmeroma stabilno vlado, so Hrvati imeli obdobje izrazite politične nestabilnosti, padec gospodarskega giganta Agrokorja je nestabilnost še dodatno povečal. Če slovenski politiki ne bodo zmogli sestaviti močne in stabilne vlade, ni nemogoče, da bo Hrvaška imela bolj stabilno vlado kot dve državi severneje od nje, torej Slovenija in Italija.

Slovenija potrebuje močno vlado, ki ne bo zapravljala časa zaradi zamer iz preteklosti, temveč bo zastopala interese državljanov. Politiki morajo delati za interese države, ne za svoj ego. Smo izvolili politike, ki to razumejo?