Kadrovsko pometanje

Slaba banka kljub novim šefom z uglednimi imeni ostaja avgijev hlev.
Fotografija: Slaba banka kljub novim šefom z uglednimi imeni ostaja avgijev hlev. Karikatura: Marko Kočevar 
Odpri galerijo
Slaba banka kljub novim šefom z uglednimi imeni ostaja avgijev hlev. Karikatura: Marko Kočevar 

V kadrovalno areno se prej ali slej poskuša prebiti vsaka vlada, še posebno ko gre za upravljanje državnega premoženja, saj je to najpriročnejši način za delitev vojnega plena. A vladi Marjana Šarca se pri tem, kot kaže, niti ni treba posebej truditi, saj se kadrovski stolčki ponujajo kar sami.

V Slovenskem državnem holdingu (SDH) je že ob prevzemu vladnega žezla naletela na dve izpraznjeni mesti uprave in eno nadzorniško mesto. Ustoličenje dveh novih šefov SDH je delno potešilo politične apetite strank, a vse glasnejše so govorice, da bo morala oditi tudi prva dama holdinga. Včeraj je vladna kandidatka za nadzornico SDH postala Karmen Dietner, ki pa v nahrbtniku nosi potencialni konflikt interesov, zato bo zanimivo videti, ali ji bo uspelo priti še skozi parlamentarno kolesje.

Sporni nepremičninski posli, o katerih smo v zadnji tednih in mesecih poročali mediji, so sedanji vladi prinesli tudi jokerja za poseg v vodstvo slabe banke. Včeraj so zamenjali predsednika upravnega odbora, nove kadrovske prevetritve niso izključene. Po DUTB so zaradi spornih poslovnih praks, poslov, pogodb ali izplačil pometale že prejšnje vlade, a skrb vzbujajoče je, da slaba banka kljub novim šefom z uglednimi imeni vedno znova ostaja avgijev hlev, zanimiv predvsem za tiste, ki iščejo hitre in visoke zaslužke seveda na račun davkoplačevalcev.

Vlada je na čelo DUTB zdaj postavila manj znanega Tomaža Beska, a ta kadrovska poteza najbrž ne bo dovolj. Če bo hotela počistiti to kloako različnih poslovnih interesov in v poslovanje slabe banke vnesti več reda in preglednosti, bo treba z metlo zamahniti tudi po tistih, ki o poslih konkretno odločajo. Torej po izvršnih direktorjih in malenkost nižjih šefih, ki kot kaže, prav tako niso povsem brezmadežni.