Kaj bo ostalo, ko bomo koronavirus zatrli

Ostalo bo kar veliko stvari, ki bodo srednjeročno spremenile družbo.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

Koronavirus se je razširil po Evropi, zdi se, da ga lahko ustavi le še lepo vreme. Ukrepi, ki jih sprejemajo vlade na zdravstvenem področju, so namenjeni samo omejevanju hitrosti širjenja. Dokler znanstveniki ne bodo našli cepiva, se bo treba navaditi na sobivanje z virusom.

Posledice za družbo in posebej gospodarstvo so hude in razkrivajo nekatere napake iz preteklosti. Izkazalo se je, da se je Evropa preveč usmerila v storitve in zanemarjala proizvodnjo. Za naprej bo potreben razmislek o industrijski politiki, ampak to bo potekalo na srednji rok. Kratkoročno je pomembno, kako so države z ukrepi zavarovale hrbet podjetjem, ki so se znašla v težavah. Italija je prva sprejela paket, sledila je Nemčija, agilnost in energičnost je pokazala tudi Slovenija in pripravila paket v višini milijarde evrov. Videli bomo, kako bo vse skupaj potekalo v praksi, ampak kontinuiteta na ministrstvu za gospodarstvo se je izkazala za dobro.

Zelo verjetno se bo izkazalo, da bo koronavirus nekakšen sprožilec, ki bo poskrbel za očiščenje in prečiščenje, za navlako, ki je nastala v letih rasti. Bo torej prišla nova kriza ali gre zgolj za epizodo? The Economist v sveži izdaji piše, da recesija ni verjetna, a ni nemogoča.

Bo pa globalno gledano epizoda z virusom prinesla nekatere stvari, ki bodo pomembne za dolgoročni razvoj. Denimo delo od doma – jasno je, da proizvodnja ne more potekati na daljavo – bo dobilo povsem drugačno vlogo. V praksi se bo izkazalo, kaj je mogoče narediti na daljavo in česa ne, to pa bi lahko imelo dolgoročne posledice. Denimo, da bodo podjetja potrebovala veliko manj kvadratnih metrov nepremičnin. Spletna trgovina bo dobila dodaten pospešek, tudi nekatere druge storitve. Če morate obnoviti zavarovanje, ali je nujno, da vas obišče agent? Na splet se bodo preselili dogodki, kongresi, izobraževanja. Zakaj, denimo, bi moral kak kongres potekati »v živo« na neki lokaciji? Po avtomobilskem salonu v Ženevi, ki je bil odpovedan, se postavlja vprašanje, ali ne bodo avtomobilisti predstavitve avtomobilov opravljali kar po spletu, v živo pa vsakih nekaj let? Zakaj bi vsa predavanja na univerzi potekala v živo? Res je, vsega ni mogoče opraviti po spletu, a razvoj bo šel v to smer.

Ko bomo virus zatrli, bo ostalo kar veliko stvari, ki bodo srednjeročno spremenile družbo.