Slovenci in Hrvati skupaj

Slovenci in Hrvati so najtesnejši zavezniki pod dežnikoma Svetovne in Evropske nogometne zveze.
Fotografija: Strel iz Rusije. KARIKATURA: Marko Kočevar
Odpri galerijo
Strel iz Rusije. KARIKATURA: Marko Kočevar

Najbolje organizirani enomesečni festival vrhunskega nogometa je pomahal v slovo. Če bi zahtevno logistično operacijo umestili v okvir varnostnega izziva sodobne družbe – terorizem –, bi dobila Rusija 2018 najvišjo oceno. To vendarle ni glavno sporočilo spektakla, ki je bil od 14. junija smisel življenja številnim po svetu in pri nas.

Mundial na ruskih tleh je spet potrdil močno povezanost nogometne družine. Uvodna tekma med Rusijo in Savdsko Arabijo je razkrila, da nogomet za isto mizo lahko posede tabora, ki ju ne more geopolitika. Tudi naslednja preizkušnja med Perzijci in Arabci, ki jo je vodil turški sodnik, je potrdila veliko integracijsko moč nogometne igre, ki je v nekaterih prejšnjih izvedbah mundiala (začasno) že izboljšala odnose med Anglijo in Argentino, ZDA in Severno Korejo ali pa – Slovenijo in Hrvaško.

Prav Slovenci in Hrvati so najtesnejši zavezniki pod dežnikoma Svetovne in Evropske nogometne zveze Fife in Uefe. Marca 2015 je pomagal izvoliti Davorja Šukerja v izvršni odbor Uefe tudi glas takratnega predsednika Nogometne zveze Slovenije Aleksandra Čeferina. Šuker je bil leto in pol pozneje med glavnimi podporniki Čeferinove kandidature za položaj predsednika Uefe, ko je Grosupeljčan gladko odpravil tekmeca iz Nizozemske, drugi so od bitke odstopili že prej. Slovenci in Hrvati imajo močno zastopstvo tudi v Fifi, kjer visoko kotira Zvonimir Boban, finance nadzoruje predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel.

V nogometni družini torej znajo ravnati pragmatično in ni čudno, da je večina Slovencev včeraj držala pesti za – Hrvate. Povsem drugače kot v dnevni politiki, torej.