Uefa zgled za EU

Potencial Uefe, ki je oživela s sprejetjem Čeferinovih reform, so zaznali akterji, močnejši od politikov.
Fotografija: KARIKATURA: Marko Kočevar
Odpri galerijo
KARIKATURA: Marko Kočevar

Kdor meni, da je Uefa arogantno nogometno združenje, oddaljeno od naše realnosti, živi v enaki zmoti kot Slovenci, ki ob omembi Evropske unije le zamahnejo z roko, češ kaj nam bo Bruselj, saj zmoremo sami! Ob dejstvu, da Uefa najmočneje financira dejavnost najbogatejše športne zveze pri nas – NZS –, ki pod svojim dežnikom združuje 50.000 slovenskih družin, ponuja prav institucija, ki jo ob Ženevskem jezeru vodi Aleksander Čeferin, številne svetle zglede za druge (a)politične organizacije.

Uefa bo prvič presegla pet milijard evrov prihodkov. Čeprav bo ustvarila več kot katerokoli slovensko podjetje, je znesek zgolj simboličen v primerjavi z enormnim vplivom, ki ga ima organizacija iz Nyona; njena produkta, kakršna sta liga prvakov in evropsko prvenstvo, ob vrhuncih pritegneta interes večine Zemljanov.

Predsednika Uefe na obiskih nacionalnih zvez ne pričaka zaman politični vrh na rdeči preprogi; potencial organizacije, ki je oživela prav s sprejetjem Čeferinovih reform, so zaznali tudi akterji, močnejši od politikov. Ni čudno, da je eden najbogatejših Kitajcev Jack Ma javno govoril o Grosupeljčanu kot o bratu in da se korporacije prerivajo za položaje pokroviteljev Uefe. Spopad azijskih in ameriških multinacionalk ta čas z izidom 7 : 5 pripada Azijcem.

In če na vrata Uefe trkajo nove kandidatke, se Evropska unija ne spopada naključno z obrnjenim trendom; z britanskim korakom grozijo številni kratkovidni populisti, ki ne vedo, da lahko parira okoliškim geopolitičnim tigrom le enotna EU.

Prihodnost je namreč znana, demografsko načeti Evropejci imajo na voljo le dve možnosti: bodisi bodo krojili prihodnost skupaj s Kitajci bodisi jo bodo Kitajci krojili zanje. Na žalost stare celine se Uefa tega zaveda močneje kot EU.