Ženska klofuta

Donald Trump je sam pripomogel, da so mu tokrat zlasti volivke obrnile hrbet.
Fotografija: Trump je sam pripomogel, da so mu tokrat zlasti volivke obrnile hrbet. FOTO: Marko Kočevar 
Odpri galerijo
Trump je sam pripomogel, da so mu tokrat zlasti volivke obrnile hrbet. FOTO: Marko Kočevar 

Z volilnim torkom v ZDA, kjer so izvolili nov spodnji dom kongresa, tretjino senatorjev, celo vrsto guvernerjev v zveznih državah, se je pravzaprav začela predvolilna tekma za glavno politično nagrado – predsednika ZDA. Demokratom je na vmesni postaji do ponovne osvojitve Bele hiše uspelo zamajati dosedanjo absolutno oblast, ki jo je v Washingtonu imel Donald Trump in njegovi republikanci.

V prihodnjih dveh letih mu bodo demokrati, ki so včeraj dobili večino v predstavniškem domu, lahko pristrigli peruti s preiskavo njegovih financ, vključno s plačili davkov, čemur se je Trump do zdaj uspešno upiral, nadaljevanjem preiskave povezav njegove predvolilne kampanje z Rusijo in preprečevanjem sprejetja nekaterih najspornejših zakonodajnih načrtov – kot je, denimo, zid na meji z Mehiko.

Donald Trump je s svojim populizmom, seksističnimi opazkami, »gostilniškim« izrazoslovjem, lažmi, žalitvami in z vedenjem nasploh, ki ga Američani do zdaj niso bili navajeni od predsednika države, pravzaprav sam pripomogel, da so mu volivci in posebno volivke v številnih volilnih okrajih obrnili hrbet. Tudi tam, kjer so ga pred dvema letoma podprli. Lahko bi rekli, da je od žensk Trump včeraj dobil pošteno klofuto.

Sam sicer trdi, da je dosegel veliko zmago, ker je republikancem uspelo ohraniti večino v senatu, a v prihodnjih dveh letih lahko pričakujemo, da bodo demokrati na valu nezadovoljstva s Trumpovo politiko, ki so jo izkazali mladi in ženske, gradili predvolilne aktivnosti za volitve leta 2020. Za vmesne volitve že skoraj rekordno visoka volilna udeležba je lahko pokazatelj, da tudi izvrstne gospodarske razmere ne morejo utišati vse bolj nezadovoljnega ameriškega volilnega telesa s populizmom, enostavnostjo in primitivizmom vladanja Donalda Trumpa.

Preberite še: