Hidroelektrarne na Muri

Predlagam, da se pri odločanju upoštevajo vsi strokovni predlogi, razne samoiniciative pa naj jih ne ovirajo.
 
Fotografija: Že nekaj časa opažam v medijih pritisk proti gradnji elektrarne (ali elektrarn) na reki Muri. Fotodokumentacija Dela
Odpri galerijo
Že nekaj časa opažam v medijih pritisk proti gradnji elektrarne (ali elektrarn) na reki Muri. Fotodokumentacija Dela

Že nekaj časa opažam v medijih pritisk proti gradnji elektrarne (ali elektrarn) na reki Muri, zavit v silno skrb za varstvo okolja in oborožen z raznimi floskulami o energetskem lobiju, ki želi uničiti vse, kar je vrednega v naši deželi.

Pri tem se nasprotniki HE na Muri ne vprašajo, kaj pravzaprav pri tem sami hočejo, saj tistega, o čemer govorijo, žal že zdavnaj ni več, pa tudi njihovi somišljeniki iz Avstrije ne morejo zavrteti časa nazaj – tam so že zgradili na Muri kar 32 HE. Lepo bi bilo, če bi se ozrli kakšnih 40 let nazaj v čas nastajanja predloga o izrabi vodne energije Mure in namakanja vsega kmetijskega zemljišča ob njem. O tem je bilo takrat posvetovanje v Radencih in so bili cenovno predstavljeni stroški investicije, in sicer tretjina stroškov za hidroelektrarne in dve tretjini za namakanje, odvodnjavanje ter protipoplavno varnost Pomurja. Pri tem je bil poseben poudarek na regulacijo višine podtalnice. To je bil smiseln predlog, kakršnega zdaj zagovarjajo tudi kmetje z g. Kučanom na čelu, ki presneto dobro vedo, kaj zanje pomeni sedanje znižanje dna Mure.

Predlagam, da se pri odločanju upoštevajo vsi strokovni predlogi, razne samoiniciative pa naj delajo škodo na svoj konto in naj ne ovirajo strokovnih rešitev.
 

Preberite še:

Komentarji: