Kršitve poklicnih meril novinarske etike TV Slovenija

Avtorju Utripa je uspelo ustvariti povsem nov aktualnopolitični kontekst, ki je bil zavajajoč, manipulativen.
Fotografija: Varuhinja pravic gledalcev je ugotovila je, da je oddaja Utrip 15. januarja 2022 kršila točki 9.6. in 9.10 poklicnih meril novinarske etike, uredništvu pa priporočila, naj opravi notranjo razpravo o doslednem označevanju z datumom dogodkov na arhivskih posnetkih v tedenskih oddajah. Foto Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Varuhinja pravic gledalcev je ugotovila je, da je oddaja Utrip 15. januarja 2022 kršila točki 9.6. in 9.10 poklicnih meril novinarske etike, uredništvu pa priporočila, naj opravi notranjo razpravo o doslednem označevanju z datumom dogodkov na arhivskih posnetkih v tedenskih oddajah. Foto Voranc Vogel/Delo

Novinar TV Slovenija Jože Možina je v oddaji Utrip 15. januarja letos med drugim pokazal posnetek treh predstavnikov SD, kako položijo venec pred Kidričev spomenik v Ljubljani ob komentarju, da »tile koraki nazaj v preteklost vrha SD niso ravno v smeri prihodnosti«.

Glede na to, da je Utrip oddaja, ki obravnava aktualne dogodke tekočega tedna, sem dobila vtis, da je bil venec položen v tistem tednu. Začudila sem se tej nenavadni potezi. Se gre SD zdaj, po 30 letih samostojne Slovenije politično idolatrijo? Presenečenje me je vodilo v iskanje odgovora po spletu.

Ugotovila sem, da je avtor med aktualne dogodke uvrstil posnetek izpred poldrugega leta ob 75-letnici prve slovenske vlade. Avtorju je uspelo ustvariti povsem nov aktualnopolitični kontekst, ki je bil zavajajoč, manipulativen. Dvomim, da se avtor, ki je celo zgodovinar, ne bi zavedal, kaj za interpretacijo dogodkov pomenita kontekst in samoljubno premikanje dogodka po časovni premici. Zato sem varuhinji pravic gledalcev TVS poslala protestno pismo.

Varuhinja mi je dala prav. Prepoznala je nevarnost tovrstnih manipulacij. Ugotovila je, da je oddaja kršila točki 9.6. in 9.10 poklicnih meril novinarske etike, uredništvu pa priporočila, naj opravi notranjo razpravo o doslednem označevanju z datumom dogodkov na arhivskih posnetkih v tedenskih oddajah.

Urednica informativnega programa vprašanj varuhinje ni komentirala, avtor pa se je celo pohvalil z besedami: »V nobenem elementu komentarja ni šlo za manipulacijo.«

Toliko o novinarjevem spoštovanju poklicnih pa tudi zgodovinarskih meril. Ta odnos se mi zdi zelo poveden. Kaže na arogantnost, pa tudi na uredniško agendo, ki ji ni mar ne za profesionalno verodostojnost, ne za gledalce in tudi ne za podobo javne televizije. Taka drža kaže tudi na odločenost uredništva TVS pod novo taktirko, da prepusti gledalcem, naj sami preverjajo dejstva, če se želijo izogniti novinarskemu zavajanju in političnemu navijaštvu. Še posebej v predvolilnem času.

Preberite še:

Komentarji: