Položaj žensk v (sodobni?) družbi

V primeru, ki je še vroč, je mlado dekle prijavilo, da jo je šestnajstletno otipaval njen družinski zdravnik.
Fotografija: Župan, ki je nastopi v bran zdravniku, ni niti z besedico omenil ponižanja in izkoriščanja dekleta. FOTO Tadej Regent
Odpri galerijo
Župan, ki je nastopi v bran zdravniku, ni niti z besedico omenil ponižanja in izkoriščanja dekleta. FOTO Tadej Regent

Še preden povsem pokleknemo pred »lažjo« o usojenosti moške prevlade, pomislimo, zakaj je ta tako ukoreninjena v našo zavest in še globlje. Morebiti same ženske k temu prispevamo bolj, kot si mislimo.

V primeru, ki je še vroč, je mlado dekle prijavilo, da jo je šestnajstletno otipaval njen družinski zdravnik. Kljub naporom tožilstva, da se zdravnika primerno kaznuje in se mu odvzame licenca za delo, je sodnica na Okrožnem sodišču Maribor odločila, da dogodek »ni imel take teže, da bi dekletu pustil trajne posledice«. Seveda, dekleta so kriva, ker so izzivalno naličena in oblečena, ker se vdajajo modnim zapovedim in nosijo strgane majčke in hlače! Navsezadnje so lepa in mikavna, pa še mlada povrhu – že zaradi tega so obsojena na moške poglede in otipe. Tudi če tega nočejo. (Vendar so dekleta nadlegovali venomer, ne glede na oblačilo, stan in njihovo obnašanje.) Zanimivo, da so tudi mladi fantje enako lepo urejeni, strgani in privlačni, pa jih ženske v belih haljah – ali tudi v kakšnih drugih – ne otipavajo, jih ne nadlegujejo. In kaj bi javnost porekla na to, če bi se izvedelo kaj takega?

Skrbeti nas mora, da se na dogodek ne odzovejo društva in institucije, ki se imajo za zaščitnike pravic žensk in otrok. FOTO Jure Eržen
Skrbeti nas mora, da se na dogodek ne odzovejo društva in institucije, ki se imajo za zaščitnike pravic žensk in otrok. FOTO Jure Eržen


Podeljevanje koncesij za primarno zdravstvo je v pristojnosti občin in župan Razkrižja Slavko Ivanušič zagotavlja, da zdravniku, ki nastopa v tej zgodbi, še vedno zaupa. »Boljšega zdravnika si ne morem niti zamisliti. Gre za spoštovanega in izkušenega zdravnika. Več kot tisoč bolnikov je z njim izredno zadovoljnih. Je zelo skrben, kajti trudi se za slehernega bolnika,« je povedal za Pomurski vestnik. Župan, ki nastopi v bran zdravniku (in s tem njegovemu dejanju), niti z besedico ne omeni ponižanja in izkoriščanja dekleta, tudi njemu se pač zdi, da »zaradi te malenkosti že ni mogla utrpeti škode«. Seveda, to je očitno nekaj tako običajnega v naši družbi: bolje je o tem ne govoriti, ko pa se ve, kako težko je dobiti zdravnika v kak majhen kraj, kot je to, recimo, Razkrižje. Jasno je, da bo obveljal interes »širše skupnosti«, in ne čast mladega bitja!

Še bolj nas mora skrbeti to, da se na dogodek ne odzovejo društva in institucije, ki se imajo za zaščitnike pravic žensk in otrok (kar je mladoletna ženska tudi), morda s kakšno peticijo, ugovorom, stališčem, podporo dekletu in njenim staršem ... Ti bodo po vsem tem še bolj izpostavljeni in kaznovani, da so se odločili pokazati s prstom na nedopustno dejanje. V naši družbi ima pravico tisti, ki ima moč. Z večanjem krivic in manjšanjem odgovornosti zanje si bomo zategnili zanko okoli vratu. Toda dokler se krivica ne dogaja prav nam, bomo raje tiho.

V naši družbi ima pravico tisti, ki ima moč.FOTO Jure Eržen
V naši družbi ima pravico tisti, ki ima moč.FOTO Jure Eržen


Pa srečen 8. marec in materinski dan prihodnje leto, vse drage mame, hčere, žene, mlade in stare, pretepene in ožigosane, revne in bogate, svobodne in ujete v lastno laž o močnejšem spolu. Navsezadnje ne gre za moč, gre za razumevanje sveta. Ko bomo o spolu razmišljali kot o naravni danosti, in ne kot o družbeni kategoriji, ki enim daje moč, drugim pa jo odvzame, se nam ne bo treba več ubadati s pravicami človeštva nasploh. Zato začnite o tem razmišljati že danes.

Komentarji: