Revna, a tudi bogata Slovenija

Statistika navaja, da imajo samo naša gospodinjstva na bankah prihranjenega vsaj 18 milijard evrov denarja.
Fotografija: Nujno je aktivirati slovenski mrtvi kapital v bankah in tujini. Potrebujemo nekaj kmečke pameti in več domoljubja. Foto Voranc Vogel
Odpri galerijo
Nujno je aktivirati slovenski mrtvi kapital v bankah in tujini. Potrebujemo nekaj kmečke pameti in več domoljubja. Foto Voranc Vogel

Če poslušamo, kje in koliko nam manjka denarja za najnujnejše investicije, za znanost in kulturo, za odpravo revščine, za zdravstvo in še na kakšnem področju, bi lahko rekli, da smo zelo revna država.

Na drugi strani pa statistika navaja, da imajo samo naša gospodinjstva na bankah prihranjenega vsaj osemnajst milijard evrov denarja, tako rekoč mrtvega kapitala, kljub temu da se ta ne obrestuje – bankirji celo razmišljajo o uvedbi negativnih obresti! Slovenija je precej verna država, zato naj se spomni, kako že bog v rokah tehta dobro in zlo, da se nato odloči, kaj bo storil.

Naštejmo nekaj boleče manjkajočih investicij: v prometu železnica in ceste (drugi tir, karavanški predor, koroška tretja os, nešteto manjkajočih obvoznic ...), zračni promet, stanovanjska problematika (domovi za študente in ostarele, stanovanja za mlade družine), zdravstvo (pomanjkanje medicinskih sester, čakalne vrste). Še bi lahko našteval.

Nujno je aktivirati slovenski mrtvi kapital v bankah in tujini. Potrebujemo nekaj kmečke pameti in več domoljubja. Nekateri posamezniki so že opozorili, da bi del slovenskega privarčevanega denarja lahko mobilizirali za investicije že z delnimi obresti na kratke in srednjeročne vezave, seveda z uzakonjenim državnim poroštvom. Tudi tuja posojila z visokimi obrestmi bi lahko država odplačala z domačimi posojili z manjšimi obrestmi in tako pridobila pomemben del denarja. Tu denar odteka!

Hudo hudo nam tudi manjka kontrola poslovanja na vseh ravneh. Ni dovolj samo eno računsko sodišče, ampak razpredena mreža po državi in po vseh panogah: čisti računi, dobri prijatelji! Hudo nam manjka tudi moralne vzgoje, medsebojnega spoštovanja, zlasti na delovnih mestih, discipline brez mobinga in zakonodaje za zdravo družbo. Pravniki, uradniki, gospodarstveniki in politiki – več poštenja in več časti!

Preberite še:

Komentarji: