Sramota v občini Sežana: Dutovlje kličejo na pomoč

Investitor je brez soglasja gradbenega inšpektorja porušil dve izpraznjeni stavbi, pri tem pa še čudovito mitnico.
Fotografija: Dutovlje, portal z letnico 1673. Foto spletna stran Slovenskega etnografskega muzeja
Odpri galerijo
Dutovlje, portal z letnico 1673. Foto spletna stran Slovenskega etnografskega muzeja

Dutovlje so lani doživele eno največjih skrunitev vaškega jedra. Investitor italijansko-slovensko podjetje Spectre, d. o. o., je brez soglasja gradbenega inšpektorja porušil dve izpraznjeni stavbi, pri tem pa še čudovito mitnico (obokan podhod pod stavbo) z dvema dobro ohranjenima kamnitima obokoma in posebnimi klesanimi kamni za montažo tečajev za lesena vrata. Podobna mitnica je le še v Senožečah.

Pri rušenju je bila na dveh povezanih sosednjih stanovanjskih hišah povzročena velika materialna škoda. Sanacija te škode je neposredno vezana tudi na ureditev drugih struktur trga, za katerega je odgovorna občina Sežana. Predvsem pa ostanki porušenih zidov vse od lani ogrožajo zdravje in življenje ljudi, ki vsakodnevno dostopajo do Placa prav po poti mimo ostankov zidov. Gradbeni inšpektor je bil na nevarnost zrušenja ostankov zidov že večkrat opozorjen. Pisno in ustno, a ni ukrepal. Vogal ostanka zidu nad potjo se je 31. maja ob 22. uri zrušil, 1. junija ob pol štirih pa se je zrušila še druga polovica stebra. Skale so se zvalile prav na pot v predelu odstranjene mitnice. Na cesti na srečo v tistem času ni bilo ljudi. Policija je pot zaprla, ljudje mimo zapore pa kljub temu hodijo v svoje domove in vrtove. Kamenje s še ne povsem zrušene stene pada na cesto še naprej. Na Placu je postavljena zlagana gradbiščna tabla, občina in inšpektorji pa še vedno nič.

Problem je bil večkrat predstavljen odgovornim na občinski upravi in tudi županu občine Sežana. Župani imajo zakonske možnosti, da zahtevajo primerno ureditev razmer na tako izpostavljenih javnih prostorih. Ureditev perečih razmer bi sežanski župan lahko zahteval že lani. Na Placu v Dutovljah je namreč znamenita turistična točka Bunčetova domačija. Ima spominsko sobo slovenskega veleuma Borisa Pahorja in znamenit Pepin vrt, za katerega je Borut Benedejčič prejel prvo nagrado na sloviti razstavi vrtov v londonskem Chelseaju pod pokroviteljstvom angleške kraljice. Sežanski župan se ne bo ukvarjal s tem, pravijo poznavalci razmer v občini. Kdo pa se bo? Občinski svetniki, ki imajo take ali drugačne opravke na Placu in za postavljanje svetniških vprašanj o infrastrukturi menda »niso pristojni«? Ali krajevna skupnost, ki navaja svoja številna iskanja rešitev z izjavo: »Nič se ne da!«

V obupu »nemogočega« pa se začenjajo angažirati vaščani, ki jim lepota, naselbinska dediščina pa tudi varnost javnega prostora nekaj pomenijo. Korak za korakom se razvija civilna iniciativa za »nove Dutovlje«. Ta bo od župana zahtevala z zakoni in odloki podprto dolžno ravnanje. Po nasvete se lahko obrne k tistim županom, ki so podobne zaplete že uspešno rešili. Problemi javnega prostora v Sloveniji narekujejo angažiranost večine slovenskih občin, saj je v njih menda od dvajset do štirideset odstotkov stavb zapuščenih. Tudi zaradi tega dejstva je bil lani junija sprejet nov zakon o urejanju javnega prostora. In Placu v Dutovljah se mudi!

Komentarji: