Televizijska soočenja brez primere

Kako nujno je, da na referendumu o zakonu o RTV glasujemo »za«, je nazorno pokazalo TV-soočenje 17. novembra.
Fotografija: Volilci bodo na referendumu glasovali o zakonu o RTV, o katerem so na TV Slovenija potekala javna soočenja z različnimi gosti. FOTO VORANC VOGEL/DELO
Odpri galerijo
Volilci bodo na referendumu glasovali o zakonu o RTV, o katerem so na TV Slovenija potekala javna soočenja z različnimi gosti. FOTO VORANC VOGEL/DELO

Kako nujno je, da na referendumu o zakonu o RTV glasujemo »za«, je nazorno pokazala (tudi) predreferendumska oddaja na prvem programu TV Slovenija v četrtek, 17. novembra, ki jo je vodila pristranska voditeljica Vida Petrovčič.

V oči je zbodlo, da se je voditeljica na svoji desni »oborožila« s predsednikom programskega sveta Petrom Gregorčičem, ki zaradi nedvoumnih osebnih interesov glede izida referenduma na tem soočenju vsaj iz etičnih razlogov v oddaji ne bi smel imeti mesta – če že ne zaradi česa drugega. Dobil je seveda tudi uvodno besedo. Da bi bila predstava še bolj podobna burleski, je voditeljica obširno predstavila enostransko mnenje dr. Mateja Avblja, ki mu predlagam, da si prebere odgovor Pravne mreže za varstvo demokracije, objavljen na spletni strani Mladine. Ob pravnih mnenjih nekaterih pravnikov, ne samo v tem primeru, se kot človek iz naravoslovne stroke sprašujem, kako je možno, da je pravo kot veda – in posledično celo ustava – kot temelj pravne ureditve postala tako labilna kategorija, da si jo lahko posamezni »pravni strokovnjaki« razlagajo po svojem svetovnem nazoru. Enake anomalije se dogajajo na ustavnem sodišču.

Pravo v normalni demokraciji ni filozofija in tudi ne bojno polje ideologij.

Situacija je podobna, kot če bi arhitekt, ki bi bil ljubitelj bambusa, projektiral stolpnico iz bambusovih palic. Ni smešno, prej žalostno. Bojim se, da tudi v prihodnosti ne bo bolje, kvečjemu slabše, saj se je v zadnjih letih inflatorno dvignila produkcija razno raznih »doktorjev znanosti«, prihajajočih predvsem iz privatnih, ideološko usmerjenih fakultet. Razumljivo je, da razmišljamo različno, vendar bi bilo pri ljudeh, ki se tako radi kitijo z akademskimi naslovi, pričakovati, da bodo pri delu, ki naj bi bilo strokovno, zmožni premagati svoje ideološke usmeritve.

Če se vrnem na predreferendumsko oddajo, lahko ugotovim, da je voditeljica opazno ugajala predsedniku programskega sveta. Svoj cilj je brez dvoma dosegla.

Odstranimo to enoumje. Pojdimo na referendum in v korist javne RTV glasujmo »za«.

Preberite še:

Komentarji: