Upokojenec in sars-cov-2

Če se okužim s covidom-19, imam lahko zaradi tega težke zaplete.
Fotografija: Skrbim za higieno rok in kašlja, smiselno in pravilno nosim obrazno masko, izogibam se gneči in bližnjim stikom – in imam srečo, da v tem času še nisem zbolel. Foto Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Skrbim za higieno rok in kašlja, smiselno in pravilno nosim obrazno masko, izogibam se gneči in bližnjim stikom – in imam srečo, da v tem času še nisem zbolel. Foto Leon Vidic/Delo

Sem dvakrat upokojen javni uslužbenec – prvičnasilno po Zujfu, drugič po 46 letih delovne dobe. Ob sedanji pandemiji covida-19 sem uvrščen v ranljivo skupino upokojencev.

Če se okužim z virusom sars-cov-2, imam lahko zaradi tega težke zaplete. In strogo se držim navodil in ukrepov. Skrbim za higieno rok in kašlja, smiselno in pravilno nosim obrazno masko, izogibam se gneči in bližnjim stikom – in imam srečo, da v tem času še nisem zbolel. In prav zato skrbno sledim vsemu dogajanju. To je v teh časih zelo lahko, saj je na razpolago računalniški splet. Torej, pričakujemo cepivo, sicer točno še ne vemo, koliko časa traja imunost. Učinkovitega protivirusnega zdravila še ni. Za imunost in preventivo skrbim s sprehodi z najdražjo po gozdu, spim od sedem do osem ur, se ne sekiram, delam na vrtu, tu seveda res nimam problema z gnečo. Ob svojih zdravilih jemljem tudi vitamina C in D ...

Epidemijo naj bi sicer kontrolirali z obsežnim testiranjem in z izvajanjem ukrepov. Vendar, kakor da nam to ne gre. Sicer smo že enkrat razglasili konec epidemije s preletom letal in bombnikov. Pozabili pa smo, da je tudi španska gripa prihajala v valovih. Kolikor vem, je bil za prvim valom tudi drugi in tretji. Pač, zgodovina se ponavlja. Seveda smo tudi pozabili, da bi v vmesnem času povečali kapacitete bolnišnic in zdravstvene delavce (zdravnike, sestre, tehnični kader, snažilke in tudi vratarje) izločili iz sistema javnih delavcev ter jih primerno visoko plačali za njihovo res zavzeto delo.

Hitri poceni antigenski testi so ena izmed možnih rešitev. Bomo čakali še na četrti val? Foto Voranc Vogel/Delo
Hitri poceni antigenski testi so ena izmed možnih rešitev. Bomo čakali še na četrti val? Foto Voranc Vogel/Delo


Če prav razumem, bomo pri nas epidemijo kontrolirali z obširnim testiranjem, z izvajanjem ukrepov in z navajanjem številk ter krivulj. In pretežno se omenja test RT-PCR kot »zlati standard«. Po starih starših sem eno četrtino Gorenjca in me vedno zanima cena. Samoplačniška cena testa PCR je sto evrov. Na sledilniku za covid lahko preverite, koliko teh testov je bilo že narejenih, in pomnožite število. Hkrati pa se sramežljivo omenjajo tudi poceni hitri antigenski testi. Njihova cena je približno eden do dva evra, prodajajo jih pa po nekoliko višji ceni. Seveda pri nas skoraj vsi problematizirajo te teste (Delo, 7. novembra 2020, stran 3) zaradi domnevno manjše občutljivosti. In da negativni rezultat na noben način ne izključuje okužbe. To je sicer res, vendar ta test lahko ponoviš za majhen denar naslednji dan ali pa čez nekaj ur, in to večkrat. Gre za dva povsem različna pristopa.

Ključno vprašanje pri testiranju pri epidemiji ni, kako natančno lahko zaznaš molekulo virusa RNA v enem vzorcu, ampak kako učinkovito lahko odkrijete okužbe ali klaster okužb (in osamite okuženega ter preprečite nadaljnji prenos virusa) v populaciji z večkratno zaporedno uporabo poceni hitrega antigenskega testa. Problematizira pa se tudi dejstvo, da bi te teste lahko uporabljali ob primernem navodilu tudi doma. Zdi se mi, da stroka povsem ne zaupa ljudem in nezaupanje tako postane vzajemno.

Če se slabo počutiš, narediš test zvečer in ga ponoviš zjutraj. Če si pozitiven, pokličeš zdravnika in ostaneš doma. Zdravnik te javi v sistem. Enako lahko testiraš otroka ter ga pošlješ v šolo ali pa ne, če je test pozitiven. Ko si umivaš zobe, se lahko hkrati tudi testiraš. Rezultat dobiš v 10 do 15 minutah itn. Tudi v delovnih organizacijah, v domovih za starejše, v šolah, v bolnišnicah ... lahko te teste opravljate trikrat na teden. In test ni drag, zato ga lahko ponavljaš. Pristop uporabe hitrih poceni antigenskih testov že od maja letos zagovarja prof. Michael Mina, epidemiolog, imunolog, zdravnik, zaposlen na Harvard Public Health/Medical School, ZDA. Lahko si preberete njegov članek v reviji The New England Journal of Medicine z datumom 30. september 2020.

Ob sedanji pandemiji covida-19 sem uvrščen v ranljivo skupino upokojencev. Dejan Javornik/Slovenske novice
Ob sedanji pandemiji covida-19 sem uvrščen v ranljivo skupino upokojencev. Dejan Javornik/Slovenske novice


Dokler nimamo učinkovitega cepiva za preprečitev epidemije covida-19 in dokler ne dosežemo 50- do 60-odstotne precepljenosti, ko bo cepivo na voljo, je treba preprečiti, da bi se virus sars-cov-2 prenašal s človeka na človeka. Lahko to naredimo z ostrimi ukrepi, s popolno zaporo javnega življenja in s policijsko uro, vendar je ekonomsko gledano to izredno slabo. Hitri poceni antigenski testi so ena izmed možnih rešitev. Bomo čakali še na četrti val?
 

Preberite še:

Komentarji: