Vlada daje potuho onesnaževanju ozračja prek kurišč

Nesprejemljivo je, da bi se z novo uredbo dovoljevala tudi prodaja cenenih tehnološko zastarelih nevarčnih peči.
Fotografija: FOTO Tadej Regent
Odpri galerijo
FOTO Tadej Regent

Mediji so objavili novico, da vlada pripravlja uredbo, po kateri bo za določen čas dovoljeno obratovanje s kotli centralnega ogrevanja čez dovoljene kriterije za izpust dimnih plinov v zrak, med katere štejemo tudi prašne trde delce, imenovane PM10.

To je nezaslišano, saj je to uradna potuha za še večje za zdravje škodljivo onesnaževanje zraka. Že pred leti je bilo devet večjih slovenskih mest uradno proglašenih za ekološko degradiranih oziroma prekomerno onesnaženih. S to uredbo bi se sedanje neznosno stanje še poslabšalo. Nesprejemljivo je, da bi se s tem dovoljevala tudi prodaja cenenih tehnološko zastarelih nevarčnih peči in celo legalizirala uporaba starih, ki že zdavnaj ne ustrezajo predpisom. Taki kotli in nekakovostna goriva so največji onesnaževalci zraka. Vse to je v porastu skupaj z onesnaževanjem.

Tudi dimnikarji niso zadovoljni s sedanjimi predpisi. Ravno ti in boljša inšpekcija bi lahko odigrali večjo vlogo pri nadzoru nevzdržnega stanja. Vsi pristojni bi morali še bolj zaostriti merila o izpustih škodljivih dimnih plinov v zraku, ne pa prav nasprotno, da se zastrupljamo po nepotrebnem. Leta 2020 bo EU baje izdala še strožje predpise, s čimer je tudi treba računati. Ministrstvo za okolje in prostor bi moralo prepovedati prodajo in uporabo novih in starih neustreznih kotlov ter nujno urediti strožji nadzor v praksi.

Gre za ogrožanje zdravja ljudi. Zato je nujno takoj ukrepati za izboljšanje zdaj skrajno škodljivega stanja.

Komentarji: