Vojaki niso potrošno blago, ki ga zavržeš

Ministrstvo za notranje zadeve spet išče nove policiste. Očitno spet nadaljuje staro prakso.
Fotografija: FOTO Jure Eržen
Odpri galerijo
FOTO Jure Eržen

Kot sem prebral v Delu, ministrstvo za notranje zadeve spet išče nove policiste. Očitno spet nadaljuje staro prakso, da sprejema med policiste mladeniče vseh vrst, ne sprejema pa vojakov.

Prejšnja ministrica za notranje zadeve je izjavila, da zaposlovanje vojakov, ko jim preneha službovanje v Slovenski vojski (SV), ni predvideno v predpisih. Resna vlada bi svoji ministrici v takem primeru sporočila, naj torej spremeni predpise. Ker nam prav to ministrstvo nenehno dopoveduje, kako se zgleduje po Evropi, naj se tudi pri zaposlovanju vojakov. Ni treba daleč, čez mejo naj vprašajo, kako je to pri Avstrijcih. Lahko pogledajo še v zgodovinske knjige, kako je zaposlovanje vojakov tudi del zgodovinskega izročila na slovenskih tleh. V Avstro-Ogrski je bilo z zakoni urejeno, da so imeli dosluženi vojaki prednost pri zaposlovanju v vseh državnih službah. Orožniki niso bili fantje brez življenjskih izkušenj, pač pa možje z večletno vojaško službo, navajeni na disciplino, red in orožje.

Naši državi pa vojaki dajo najlepša moška leta, služijo ji za malo plačo, ko pa so stari 45 let, jih vrže na cesto. Kot vojaki so dovolj dobri, da opravljajo policijske naloge skupaj s policisti na meji, za službo v policiji pa naj ne bi bili pravi. In to možje, ki vedo, kaj sta disciplina in odgovornost, in ki so svoj odnos do slovenske države pokazali z dolgoletno službo v njeni vojski.
Zato naj predsednik vlade Marjan Šarec ministru za notranje zadeve naloži, naj uredi predpise tako, da vojaki in podoficirji Slovenske vojske, ki so bili pri delu ocenjeni ugodno, po izteku službovanja v vojski in po ustreznem usposabljanju služijo slovenski državi kot policisti.

Če vlada v teh ljudeh vidi ljudi, bo ravnala tako, če pa so zanjo samo potrošni predmeti, jih bo tudi v prihodnje metala na cesto.

Komentarji: