Brez stroškov do prijetne toplote

Ljudje, vajeni pridobitev sodobnega časa, težko sprejmemo novosti, ki zmanjšujejo naš občutek ugodja.
Fotografija: Mrzli dnevi niso daleč, a pretopla stanovanja niso ne zdrava ne do okolja prijazna. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Mrzli dnevi niso daleč, a pretopla stanovanja niso ne zdrava ne do okolja prijazna. FOTO: Shutterstock

Pa vendar nas prav vrnitev k zakonom narave dela zares močne tako duševno kot telesno. Zbrali smo nekaj nasvetov, kako z le malo ali celo nič denarja prihraniti pri ogrevanju bivalnega okolja na kar najbolj ekološki, do narave prijazen način.

Nekateri napotki so tudi zabavni in očem všečni, zato jih je vredno preizkusiti.Vsak sam ve, katera temperatura mu v katerem delu stanovanja ali hiše najbolj prija. Po osnovnih zdravstvenih smernicah naj bi bilo v dnevni sobi in kuhinji ter jedilnici približno 20 stopinj Celzija, v spalnici nekaj stopinj manj, v kopalnici pa najtopleje. Kadar se strastno predajamo denimo peki in kuhanju, lahko ogrevanje v kuhinji seveda precej zmanjšamo, saj je zrak takoj toplejši.
 

Prikupna oblačila in dodatki


Kdor sredi ledeno mrzle zime v stanovanju večino časa preživi napol gol, saj termometer v njem kaže okoli 24 stopinj Celzija ali več, ne skrbi najbolje za svoje zdravje in okolje. Ko se odpravi na prosto, je namreč izpostavljen nenaravnim toplotnim preobratom in s tem stresu; seveda se takšen neekološki življenjski slog pozna tudi na bančnem računu v večjih odhodkih.

Mrzli dnevi niso daleč, a pretopla stanovanja niso ne zdrava ne do okolja prijazna. FOTO: Shutterstock
Mrzli dnevi niso daleč, a pretopla stanovanja niso ne zdrava ne do okolja prijazna. FOTO: Shutterstock


Mnogo bolj preudarno je, če v bivalnih prostorih nastavi nižjo temperaturo ter hkrati poskrbi za edinstvena topla udobna oblačila in dodatke za dom. Le malce spreten moraš biti s škarjami in vdeto nitjo v šivanki, pa lahko denimo navadno trenirko iz pliša in jopo imenitno prenoviš že samo z dodanimi naborki, všitki ali našitki.

Tudi odejo je mogoče z nekaj šivi spremeniti v ribji rep za vse generacije. Med gledanjem televizije ali branjem priljubljenega čtiva se lahko vsi, ki tarnajo zaradi mrzlih nog, pogrejejo in pocrkljajo v slogu morske deklice ali morskega dečka.
 

Hiša, odeta v ovijalke


Tako kot si jeseni nadenemo toplejša oblačila, je pametno razmisliti o primerni toplotni zaščiti bivališč. Sodobna izolacijska okna in vrata ter primerno izolirana streha in strop v neogrevani kleti lahko pripomorejo k velikim prihrankom energije, a obstaja tudi prastara rešitev – ozelenitev fasade z ovijalkami oziroma plezalkami.

Vzpenjalke poslopjem ne dajejo le pravljičnega videza, temveč so tudi odlična toplotna izolacija v vseh letnih časih. FOTO: Shutterstock
Vzpenjalke poslopjem ne dajejo le pravljičnega videza, temveč so tudi odlična toplotna izolacija v vseh letnih časih. FOTO: Shutterstock


Z njo na naraven način uravnovesimo temperaturna nihanja, ki jih prinašajo različni letni časi; ne bo nam le topleje pozimi, temveč tudi hladneje poleti. Z zelenjem obrasla hiša je poleg tega videti očarljivo. Pri ohranjanju toplote v svojem domu si lahko pomagamo tudi z roletami, tako da jih še pred sončnim zahodom oziroma občutnim padcem temperature spustimo.
 

Prezračevanje štirikrat štiri minute


Zaradi strahu pred virusi mnogi zjutraj, ko zapustijo svoje bivališče, po več ur pustijo odprta okna, medtem ko hkrati delujejo radiatorji. Takšna praksa je primerljiva z metanjem evrskih kovancev skozi okno, še posebno če je to odprto na nagib. Opisano prezračevanje je precej neprimerno, tudi če se borimo z jesensko in zimsko plesnijo.

Veliko bolj učinkovito in manj potratno je, če štirikrat na dan na stežaj odpremo okno le za štiri minute, tako da nastane prepih. To zadostuje, da bivalni prostor zadovoljivo prezračimo.
 

Skrb za radiatorje


Nepoboljšljivi romantiki obožujejo stare domače peči in kamine s pravim ognjem, a večina se v hladnih dneh ogreva z radiatorji. Te je treba posebno pred ogrevalno sezono dobro očistiti. Da bodo čim bolje delovali, moramo iz njih vsake toliko izpustiti zrak, kar lahko storimo s posebnim ključkom, ki ga prodajajo v vseh tehničnih trgovinah.

Kdor redno skrbi za odzračevanje, lahko zmanjša stroške ogrevanja za najmanj deset odstotkov. Kadar ni nikogar doma več ur ali dni, je smiselno temperaturo znižati vsaj za nekaj stopinj, nikakor pa ni pametno radia­torja popolnoma izključiti, saj vnovično ogrevanje povsem ohlajenih prostorov praviloma ni poceni.

Ob delujočem radiatorju prav tako ne smemo imeti omar, sedežnih garnitur, težkih zaves, saj takšne prepreke upočasnjujejo segrevanje prostora oziroma kroženje zraka.
 

Od miganja do stiskanja


Kdor doma pretežno miruje, ga seveda zaradi slabše prekrvitve prej zazebe. Že zjutraj je včasih tako težko zlesti izpod tople pernice, zato se za lažji začetek dneva kar takoj lotimo primernega ogrevanja. Ležeč na hrbtu, naredimo po pet lahkih trebušnjakov, ko se le malce dvignemo od podlage, ter pet dvigov medenice oziroma zadnjice.

Med umivanjem zob si zavrtimo poskočno pesem, ob kateri ne moremo ostati pri miru. Oblačila, posebno nogavice, si, tik preden si jih nadenemo, segrejmo na radiatorju. Čez dan se lahko ogrejemo s pospravljanjem ali v kopeli. Zvečer se na sedežni garnituri stisnimo k osebi, ki jo imamo radi in ima ona rada nas; takoj nam bo topleje pri srcu in v telesu.

Še posebno če bo v rokah skodelica tople bistre piščančje juhe, ingverjevega čaja z limono in medom ali vroče čokolade s kančkom cimeta. Zagotovljeno zelo vroče in prijetno bo zaljubljenim parom, ki jih bo zamikalo še kakšno drugo, intimno miganje in se mu bodo predali z vsem srcem.


V prikupni odejici ne bo toplo le najmlajšim. FOTO: Shutterstock
V prikupni odejici ne bo toplo le najmlajšim. FOTO: Shutterstock

 

Same in osamljene bolj zebe


Po študiji Univerze v Torontu same in osamljene ljudi pogosteje zebe. Prav zato zanje ni primerno, da se dolgo zadržujejo pred zasloni oziroma zatekajo v virtualne svetove; namesto tega naj si raje najdejo družbo prijateljev in sorodnikov. Ste se prav ta trenutek spomnili na nekoga, ki je osamljen in veste, da bi bil vesel pogovora in druženja v živo? Pokličite ga. Pristna, zanesljiva toplina in toplota nastajata tudi tako – najprej v srcu in telesu, nato še okoli nas.
 

Komentarji: