Nemci napadejo staro Jugoslavijo

Ta vikend na Pivškem poka, saj so poskrbeli, da je 3. junij 2018 postal 6. april 1941.
Fotografija: Triglav ima za seboj mnoge bitke. FOTO: KZD Triglav
Odpri galerijo
Triglav ima za seboj mnoge bitke. FOTO: KZD Triglav

Na nedeljski dan, ko se za glasove borijo tudi takšni, ki se ne morejo dogovoriti, ali je druge vojne že konec ali se nadaljuje z drugačnimi sredstvi, bo v Parku vojaške zgodovine ob 13. uri šlo zares. Skoraj. Pokalo bo, saj nemška vojska vdira v staro Jugoslavijo. Piše se 6. april 1941.

Organizator bitke je Kulturno zgodovinsko društvo Triglav, ki ima deset let, na bojišču smo z enim od pobudnikov dogajanja Pavlom Carjem: »Društvo je bilo ustanovljeno za ljudi, ki jim je pri srcu ohranjanje vojaške kulturne dediščine, glavni dejavnosti sta uprizarjanje zgodovinskih vojaških dogodkov in zbirateljstvo vojaških predmetov, njihovo restavriranje ali ohranjanje.« Triglav je sam sposoben ustvariti prizore iz prve in druge svetovne vojne, »predstavljamo sedem armad«, avstro-ogrsko vojaščino, italijansko kraljevo vojsko, vojsko kraljevine Jugoslavije, partizane, Nemce, angleške komandose, ameriške padalce. Z drugimi društvi pa lahko na uprozoritvah sežejo do Napoleonovih bitk.

»V društvu nas je 50, opremo si vsak priskrbi sam, podjetja,« pa ne pri nas, v tujini, »izdelujejo replike, proizvodnja se zdaj seli na Kitajsko, tam delajo fantastično.« Le opravo kraljevine Jugoslavije si morajo sami sešiti. Kar počnejo, prizna Car, je specifičen hobi, ljubezen do zgodovine, in predvsem, »drugače je, če o neki bitki bereš, kakor če jo podoživiš«. Car omeni bitko pri Waterlooju, kjer je bilo 8000 zaigranih vojakov.

Tistega zgodovinskega 6. aprila so šli Nemci z letali nad Beograd, prek naših meja pa so vdirali na seveu Slovenije, v Vojvodini in na meji z Bolgarijo. »Mi uprizarjamo štajerski del, boje pri Dravogradu, tudi tu je bila Rupnikova linija, Nemci so potrebovali pol dneva za preboj,« ki ga bodo uprizorili v eni uri, z 80 sodelujočimi.
Pokalo bo pravo orožje, predelano za manevrsko strelivo, dva topova, dve repliki nemških izvidniških vozil, dve oklepni vozili, motor s prikolico ...

Ker je nedelja zaradi volitev malo problematična, je v soboto medijski dan, pripravili bodo razstavne točke, zanimivosti iz onih obdobij, tehniko, vojaška vozila. Pa tudi počilo bo za pokušino.
Triglav zdaleč ne gre prvič v bitko, doslej so uprizorili bitko na temo prve svetovne vojne ob stoletnici čudeža pri Kobaridu, za njim so podobni dogodki zdajšnjemu, z leti se je zvrstilo tudi nešteto manjših uprizoritev. Zmagovalec šestoaprilskega spopada je znan, zmagovalec vojne (pogojno) tudi, priložnosti, da od črkovja stopite v sredo bojev, pa ne izpustite. G. K.

Komentarji: