V Lipici je nekaj novega!

Pozivamo vas, da predlagate naj izletniško točko in se potegujete za lepe nagrade, mi pa vas danes vabimo v Lipico, kjer lahko preživite lep družinski dan, poln doživetij.
Fotografija: V okviru čezmejnega projekta MobiTour je po novem Lipico in okolico možno spoznavati tudi na električnih kolesih. Foto Vid Rotar/kobilarna Lipica
Odpri galerijo
V okviru čezmejnega projekta MobiTour je po novem Lipico in okolico možno spoznavati tudi na električnih kolesih. Foto Vid Rotar/kobilarna Lipica

Mi smo šele dobro začeli, a upamo, da se tudi vi že ogrevate in pripravljate, da zagrizete v Nedelov prijetni izziv. Iščemo namreč izletniške točke, na (poti do) katerih se družina lahko razgiba na svežem zraku, uživa v naravnih in/ali kulturnih lepotah, ob tem pa želimo še kak predlog, kje v bližini ali celo na izletniški točki sami se da dobro jesti in so tam dobrodošli tudi otroci. Vaše predloge za lep jesenski ali pa poznejši izlet spomladi ali poleti bomo zbirali do 10. novembra, dotlej pa vam bomo v Nedelu vsak teden predstavljali destinacije, kjer lahko z družino preživite lepe trenutke.

Tokrat vas vabimo v Lipico in njeno okolico. Kot je znano, Kobilarna Lipica v zadnjih letih dobiva vse lepšo podobo, saj je obnovljenih čedalje več objektov in tudi zelenih površin z drevoredi: v okolici so posadili skoraj 600 dreves, uredili prej zaraščene površine, postavili ograje, očistili in obnovili štirne z vodo in ledenico, v katero so včasih shranjevali led, zlasti za otroke je zanimivo spuščanje v polžkovi hišici podobno globel.

Takole idilično je v Lipici. FOTO Matej Družnik/Delo<br />
 
Takole idilično je v Lipici. FOTO Matej Družnik/Delo
 

Obiskovalci lahko lepote lipiškega posestva uživajo tako rekoč ves dan, pri čemer so na voljo številne možnosti. Lahko se udeležijo vodenega ogleda ali pa informacije o dediščini kobilarne in sprehodih po posestvu pridobijo iz mobilne aplikacije Vodnik po Lipici; za obiskovalce je od prenove odprto celotno notranje območje, kjer si je mogoče ogledati zgodovino povsem od blizu – staro jedro z graščino, najstarejši hlev Velbanca, zgrajen leta 1705, trg z muzejsko zbirko kočij, pa lepo urejene grajske vrtove, od koder se odpirajo res kraljevski razgledi, vse do Alp ... pa seveda velik interaktivni muzej Lipikum in Muzej kulinarike.

Prihaja Tetka Jesen


Otroci se lahko sprostijo na igralih ali pa se spoznavajo s šetlandskimi poniji, ki jih mogoče tudi jahati, si ogledajo sodoben hipodrom ali se zabavajo na kakšnem od številnih dogodkov, ki se v Lipici vrstijo vse leto. Največja prireditev je Dan kobilarne, ki je običajno septembra, pa Dan lipicanca, dobro obiskana so tudi mednarodna tekmovanja v dresurnem jahanju in vožnji vpreg.

V Kobilarni Lipica imajo skozi vse leto številne prireditve za otroke oz. družine. FOTO Mediaspeed/kobilarna Lipica
V Kobilarni Lipica imajo skozi vse leto številne prireditve za otroke oz. družine. FOTO Mediaspeed/kobilarna Lipica


Ravno danes je na sporedu družinski jesenski festival s Tetko Jesenjo, na katerem bodo obiskovalci spoznavali lipicance in lipiške ponije, se vozili s kočijo, raziskovali seneni labirint, izdelovali jesenske venčke, spuščali zmaje, se sladkali s pečenim kostanjem in palačinkami ... Na ogled bosta tudi gledališka predstava Maša in medved ter koncert Nine Pušlar, dan pa bo zaokrožila predstava z lipicanci Zgodba o Lipici. Zdaj se sicer visoka sezona tam izteka – ob ponedeljkih bo od novembra zaprto –, začnejo pa spet marca, ko vse ozeleni in se skotijo prvi žrebički.


Peš ali z (električnim) kolesom


Sicer pa obiskovalcem v samo kobilarno sploh ni treba vstopiti, saj je že pred uradnim vhodom veliko površin za sprehajanje ali poležavanje, lahko si ogledajo kal, kjer se napajajo ali kopajo konji, tudi odhod črede na pašo oziroma vrnitev z nje. Ob lepih koncih tedna je sicer pogosto kar polno, pa vendar je na posestvu v obliki ledvičke, ki meri kar 311 hektarov, mogoče najti mirne kotičke za igro, prigrizek na odeji ali zgolj lenarjenje v senci starodavnih dreves. Lahko se sprehodite po drevoredih ali se po njih zapeljete s kočijo, po novem pa tudi z električnimi kolesi, ki si jih lahko brezplačno sposodite na vstopni točki kobilarne ali na recepciji hotela Maestoso.

Po lepem lipiškem posestvu jo je mogoče ubrati peš, na (električnih) kolesih ali na kočiji. FOTO Jože Suhadolnik
Po lepem lipiškem posestvu jo je mogoče ubrati peš, na (električnih) kolesih ali na kočiji. FOTO Jože Suhadolnik


Gre za čezmejni projekt MobiTour, ki povezuje šest partnerjev iz Slovenije in Italije in spodbuja trajnostno mobilnost v turističnih krajih na obali in v zaledju čezmejnega območja. S kolesi se je tako mogoče zapeljati tudi malo dlje in spoznati še druge turistične bisere Krasa, kot so bližnja vas Lokev, Park Škocjanske jame, dolina Glinščice in Živi muzej Krasa ... Za lačne je rešitev že v sami Lipici; v hotelu Maestoso, ki ga bodo sicer čez zimo zaprli in ga do poletja temeljito obnovili, je restavracija s pestro kulinarično ponudbo, na terasi je dovolj prostora tudi za živahne male goste, prav tako bodo dobrodošli na domačiji in gostilni Muha v vasi Lokev. Na svoj račun bodo v tamkajšnji pršutarni prišli še ljubitelji mesnin – zelo blizu vojaškega muzeja Tabor, prav tako vrednega ogleda.

Komentarji: