Vračajo se zaradi lepe proge in vrhunske organizacije

Prejšnjo soboto je bil na Brdu pri Kranju znova tekaški praznik, ki se ga je skupno udeležilo 88 družin, 32 poslovnih tekaških trojk oziroma 1016 odraslih in približno 290 otrok.
Fotografija: Tole je pa Klemen Bauer posnel zase. Blažen med dirjajočimi otroki. FOTO Anže Krže/Mediaspeed
Odpri galerijo
Tole je pa Klemen Bauer posnel zase. Blažen med dirjajočimi otroki. FOTO Anže Krže/Mediaspeed

Čeprav – podobno kot lani – vremenska napoved ni bila obetavna, je že sedmi Triglav tek po vrsti uspel, kakor se je upalo, da bo: dokler je trajala prireditev, katere organizacijo vsako leto znova hvalijo vsi po vrsti in se zato številni z veseljem vračajo, je sijalo sonce, šele ko so bili prav vsi teki pod streho, so se najbolj vztrajni morali umakniti – pod streho, pred dežjem. Znova pa se je teklo v dober namen – z donacijo 20 tisoč evrov bo poskrbljeno za boljšo oskrbo novorojenčkov in mladih mamic v ljubljanski porodnišnici.

Začelo se je zgodaj, kot vedno, a ljudje so bili dobro razpoloženi, saj je vreme obetalo, poleg tega so za zgodnjo motivacijo poskrbeli slovenski vrhunski športniki, ki jih ima marsikdo le redko priložnost videti – pa tudi slišati – na kupu, sproščene, nasmejane, pripravljene na skupno fotografiranje in dajanje avtogramov: Jakov Fak, brata Peter in Cene Prevc, Lena Gabršček, Tadej Enci, Rok Marguč, Žan Košir, Vesna Fabjan, Anamarija in Janez Lampič, Timotej Lampe Ignjić, Klemen Bauer ter še drugi biatlonci in smučarji tekači.

Družinska dvojka, Nataša David in Žak Šlajkovec, na cilju. FOTO Jože Suhadolnik/Delo
Družinska dvojka, Nataša David in Žak Šlajkovec, na cilju. FOTO Jože Suhadolnik/Delo

Po ogrevanju pod strokovnim vodstvom so se na traso najprej zakadile poslovne trojke, skupno kar 32 ekip, kmalu za njimi pa še družinski grozdi z dvema do šestimi ožjimi družinskimi člani. In skoraj nemogoče je bilo ob prihodu v cilj zgrešiti Natašo David in njenega osemletnega Žaka, saj je mama zmagoslavno dvignila roke v zrak. »Nisva pa edina tekača iz naše družine. Mož se je prijavil na 10-kilometrsko razdaljo, triletna Iva na otroški tek in še psa smo pripeljali s sabo! Žaka sem sicer kar malo vlekla nazaj, da mu ne bi prehitro zmanjkalo moči, me je pa res povsem prevzela lepa narava, pa tudi odlična organizacija,« je povedala Novomeščanka, prvič na Triglav teku. Zlasti je Žaka navdušila skakalnica za mulčke, kjer se je ves čas trlo novih prevcev in kranjcev »in ja, posebno doživetje zanj je bilo seveda v živo srečati Petra Prevca«.

Urh, Katja in Zala Pekolj med strokovno vodenim ogrevanjem. Potem so tudi rezultati boljši. FOTO Jože Suhadolnik/Delo
Urh, Katja in Zala Pekolj med strokovno vodenim ogrevanjem. Potem so tudi rezultati boljši. FOTO Jože Suhadolnik/Delo

Družinskega teka se je s svojo devetletno Zalo udeležila tudi Katja Pekolj. »Mislila sem, da bom tekla na deset kilometrov, potem pa si je hčerka zaželela, da bi tekli skupaj. In sva. Ker raje tečem 3400 metrov z njo kot sama deset, saj si želim, da bi otroka res vzljubila gibanje in zdrav način življenja. Nekaj motivacije na poti je bilo sicer potrebne, so jo pa povlekli s seboj tudi drugi otroci tekači.« No, Zalo je tako povleklo, da se je pozneje udeležila še otroškega teka na 700 metrov, medtem ko se je njen brat, šestletni Urh, spopadel s polovično razdaljo.


Skupaj v dir


Skupno se je, a to je bilo povsem na koncu prireditve, otroškega teka udeležilo okoli 290 otrok, pri čemer jih je spodbujal biatlonec Klemen Bauer. »Tega, da sem tukaj, sploh ne štejem za delovno oziroma sponzorsko obveznost,« je povedal, »ampak za neke vrste poslanstvo, še zlasti ker so zraven otroci, ki jim z zgledom dajemo lepo popotnico in ker ima dogodek dobrodelno noto – v takih primerih z veseljem sodelujem!« Odkar ima tudi sam družino, pravi, se s še večjim veseljem pomeša med otroke in res mu je šlo kot ambasadorju otroškega teka več kot dobro. »Moram priznati, da sem jim prav zavidal tisto njihovo pričakovanje na štartu, ko kar ne morejo zdržati na mestu. Dobesedno nazaj jih je bilo treba držati, a mi jih je uspelo malo zamotiti z ogrevalnimi vajami,« je povedal biatlonec, ki se je tudi sam zapodil z njimi po progi.

Bauer se je udeležil tudi ene od vodenih pripravljalnih tekaških vadb v Tivoliju, ki jih pred dnevom D za zainteresirane organizira Zavarovalnica Triglav, v okviru priprav pa so v avgustu izvedli tudi dve brezplačni delavnici dihalne tehnike z nekdanjo atletinjo, zdaj jogistko Brigito Langerholc in to ponovili še pred sobotnim tekom. Trener teka Klemen Dolenc je najprej vodil ogrevanje, nato je prevzela Langerholčeva. »Sprostite se in začnite zavestno dihati iz predela trebuha ... ne preplitvo in ne pregloboko. Kot bi napihovali balon ... Gre?« Kot je pojasnila pozneje, je bil namen tega ob ogrevanju, »da se malo umirijo pred tekom«, sicer pa je tekla tudi sama, na desetkilometrski razdalji, »a brez ure, zase«, je povedala leta 2000 na olimpijskih igrah četrtouvrščena na teku na 800 metrov, ki se zdaj na krajših razdaljah pripravlja na svoj prvi maraton novembra v New Yorku.

Idilično brdsko posestvo, ki ga odprejo enkrat na leto zgolj za Triglav tek. FOTO Anže Krže/Mediaspeed
Idilično brdsko posestvo, ki ga odprejo enkrat na leto zgolj za Triglav tek. FOTO Anže Krže/Mediaspeed


»Vreme je super, proga prav tako, to je res krasna priložnost, da lahko tečeš po tem idiličnem brdskem parku – škoda, ker ni nenehno odprt!« Zadovoljna je bila, ker je lahko tekla povsem brez skrbi, čeprav je na Brdo prišla s svojimi tremi hčerkami: tretje- in drugošolka, Taya in Ajda, sta tekli na 700 metrov, skoraj petletnica Nia na pol krajši razdalji. »Za otroke je tukaj res odlično poskrbljeno, varstvo vse od jutra do otroškega teka, tako da me ni prav nič skrbelo za čas, ko nisem bila z njimi.« Njene dolgonoge deklice so bile navdušene tudi po prihodu v cilj. »Prej sem navijala za mamico, potem smo s sestricama tekle še same,« je še malo zadihana povedala Ajda. »Najbolj fine od vsega tukaj pa so skakalnice – tudi sama sem skočila!«

Najstarejša Taya: »Lažje je teči v družbi, ampak proti koncu sem Ajdo pustila za sabo. Sem pa dala vse od sebe, da me ni tik pred ciljem prehitel neki fant,« je ponosno povedala devetletnica, ki se je tudi sama oblekla v skakalni kombinezon in se spustila po otroški skakalnici. »Pa palačinke, ki smo jih dobile! In lepe majčke z rumenim kužkom in srčkom,« je brskala po darilni vrečki. »Meni je bilo pa najbolj všeč, ker je z nami tekel tudi Lumpi!« si je besedo vzela še Nia. »Sem imela pa s sabo tudi prijateljico in sva celo pot tekli skupaj!«


Dobro so garali


Urh Pekolj se je sicer malo pritožil, ker ob štartu ni točno vedel, kdaj sploh mora začeti, a je hitro našel tolažbo: »Slikal sem se z Jakovom Fakom!« Že prej se je na 21-kilometrsko razdaljo podal njegov oče Toni, res marljiv rekreativni tekač, ki s tekom uspešno preganja službeni stres in se s prijatelji loti tudi kakšne daljše razdalje. »Tukaj mi je všeč, ker ni taka gneča kot na nekaterih tekih. Je bilo pa treba kar dobro garati,« je v smehu povedal Kranjčan, ki se pripravlja na maraton v Münchnu, na ljubljanskem maratonu pa bo tekel na polovički, »ker je dvakrat po 42 kilometrov v dveh tednih preprosto preveč«.

Med najbolj obleganimi ambasadorji Triglav teka je bil pričakovano Jakov Fak, pa tudi brata Prevc. FOTO Jože Suhadolnik/Delo
Med najbolj obleganimi ambasadorji Triglav teka je bil pričakovano Jakov Fak, pa tudi brata Prevc. FOTO Jože Suhadolnik/Delo


Na Brdo smo s Ptuja z nagradno igro v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav, v kateri je nekaj posameznikov dobilo brezplačno štartnino, privabili tudi Boštjana Kolariča, že nekajkratnega udeleženca ljubljanskega (pol)maratona, ki se je tudi tu pomeril na 21 kilometrov. »Uf, zadnjih pet, šest kilometrov je bilo res mučnih, saj si na desetih kilometrih nisem privoščil hrane in pijače, potem pa do konca teka ni bilo nobene postaje več. In mi je preprosto zmanjkalo hrane za mišice,« je bil malo razočaran, a sta ga sicer odlična organizacija in prelepa narava vseeno prepričali, da pride tudi prihodnje leto. »Termin je sicer kar zgoden, še v času dopustov, človek pa poleti zaradi vročine manj trenira, zato morebiti ni tako pripravljen kot sicer. Pa vseeno, to je bila zame res pozitivna izkušnja.«

Med ženskami je 21 kilometrov najhitreje zmogla Ana Šimec, članica GiBita, kjer je mogoče trenirati številne športe, še posebno pa so uspešni v teku. Zmagala je, čeprav je šele letos začela trenirati z gibitovci, res pa je, da je pridno in redno tekla že prej, sama. »A s skupino je lažje, poleg tega imaš dobro družbo, vedno pa so še rezerve, da popraviš tehniko teka,« je povedalo simpatično dekle, ki je Triglav tek že izkoristilo za priprave na prihajajoči ljubljanski maraton – že svoj tretji po vrsti. »Lani je tukaj tekla moja sestra in povedala, da je to res lep tek, in zdaj, ko sem ga izkusila tudi sama, se lahko zgolj strinjam. Zlasti letos odkrivam tudi tek po naravi in brdska je res lepa.« Drugouvrščena je pritekla šele slabe tri minute za njo, a kakor je povedala Ana, to ni pomenilo, da je bila brez konkurence: »Šele proti koncu je meni očitno ostalo nekaj več moči in sem pač potegnila naprej.« Sicer pa jih je iz GiBita prišlo več kot dvajset in številni od njih so posegli po visokih uvrstitvah. »Res smo dobra družba in na fajn prireditvah, kakršna je tudi ta, znamo oditi povsem zadnji,« je pristavila smeje se.

Otroške skakalnice so bile vseskozi oblegane, po njih so se spuščale tudi deklice. FOTO Jože Suhadolnik/Delo
Otroške skakalnice so bile vseskozi oblegane, po njih so se spuščale tudi deklice. FOTO Jože Suhadolnik/Delo


To je potrdil njen kolega, trener in tokrat zmagovalec teka na 21 kilometrov, Peter Kastelic, ki je zadnja štiri leta na Triglav teku vedno v vrhu: lani je bil drugi, predlani prvi, še leto prej drugi na polovički. »S tekači se dejansko udeležujemo tekov, ki so nam všeč, tako da številne izkoristimo še za druženje, pridemo dan prej ali odidemo dan pozneje, da se lahko zvečer malo pozabavamo, ali gremo dan po teku še v hribe, kakor smo na primer naredili po letošnjem Soča trailu,« je povedal nekdanji atlet in priznal, da mu izkušnje, pa zdaj že tudi poznavanje proge zagotovo koristijo.

»Veliko ljudi prehitro štarta, ker ne znajo oceniti zahtevnosti proge, in proti koncu lahko zmanjka moči, še zlasti če so vmes tudi klanci, ki na Brdu seveda so. Na splošno gre za lep, razgiban, gor-dol teren, po katerem je lepo teči, pa še proga je makadamska, kar pomeni, da je tudi do nog prijazna. Če bo ta termin ostal tudi v prihodnje in se ne bo prekrižal s kakim drugim tekom, na katerega bi si želela iti večina, bomo gibitovci seveda spet tukaj.«


Tekači tekačem za dober namen


Vse dopoldne in zgodaj popoldne se je veliko dogajalo tudi ob progi: jedlo, pilo, igralo, poplesavalo pod odrom z živo glasbo. Na koncu pa so nanj stopili še najboljši tekači – v teku na deset kilometrov je bila najhitrejša Neja Kršinar, med moškimi Primož Porenta –, ter član uprave Zavarovalnice Triglav, Tadej Čoroli, ki je tudi sam odtekel desetkilometrsko razdaljo in potem prav tako udeleženki Triglav teka, doc. dr. Nataši Tul Mandić, dr. med., predstojnici Porodnišnice Ljubljana in predstavnici Ultrazvočnega društva za projekt Slojenčki, predal donacijo v vrednosti 20 tisoč evrov. S tem denarjem bodo kupili postelje za porodnice po težkih porodih in novorojenčke ter opremili nekaj porodnih sob. »Vsem tekačem in podpornikom se zahvaljujem za donacijo in dobro družbo. To je zmagovalna kombinacija – dobro delamo za družbo in zase. Tako gremo lažje in lepše skozi življenje.«

Komentarji: