Zatežite si, ne bo vam žal!

Če smo prenekaterikrat sami sebi v (negativno) breme, zakaj si ne bi bili v težkih sivih časih v (pozitivno) utež. Fitnes v času kovidske kolere.
Fotografija: Primerjava telesa z dilo ni vedno žalitev. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Primerjava telesa z dilo ni vedno žalitev. FOTO: Shutterstock

Najprej nas je zaradi pandemične grožnje omejila družba, kolateralno tudi gibalno. Ob nareku, da je tudi v težkih trenutkih, v bremenečih razmerah treba poskrbeti za zadostno gibanje, s katerim hitimo proti zdravju oziroma bežimo od bolezni, so si iznajdljivi izmišljali najrazličnejše športne prilagoditve.

Znotraj pokrajin, občin, svojega kraja, hiše, svoje sobe. In ne nazadnje, znotraj svoje glave, saj zadovoljèn fizis implicira zadovol­­j(e)no psiho. Če je mogoče doseči Everest, no, vsaj višinsko razliko od gladine morja do vrha sveta, na bližnji vzpetini s kolesom ali pa v pohodni opremi v domači dvonadstropni bajti po stop­nicah, potem ...

... je mogoče vse. Tudi zdaj, ko nas je deloma gibalno omejila še narava s snežno odejo. Saj ne bo dolgo nagajala, a v teh dneh verjetno marsikdo še pogosteje pomisli, kako bi svoje zakislene ude sladkal v fitnesu.

Tine Seražin Lisjak FOTO: Tina Ramujković
Tine Seražin Lisjak FOTO: Tina Ramujković


Fitnesi so med tistimi institucijami, ki so ob epi- ali pač pandemiji obveljale za okužbeno najnevarnejše, in so jih zaprli med prvimi. Zato bi 33-letnega osebnega trenerja iz Ljubljane Tineta Seražina Lisjaka čudilo, če jih ne bi znova odprli med zadnjimi. »Če bi moral staviti, pričakujem, da se bodo odprli konec marca.« Ne zanika pa, da je v fitnesu več možnosti okužbe kot kje drugje. Hkrati, pravi, »je fitnes industrija, ki ni posebno vplivna, nima lobijev in nikogar ne brigamo«.


Presenetljivo


Kaj torej preostane nekomu, ki se je s fitnesom redno ukvarjal? »Doma se da presenetljivo dobro trenirati,« potolaži Seražin Lisjak. Seveda je človek deloma omejen z opremo, a tudi brez nje gre, no, »vsaj z minimalno«. V boljši formi ko si, več lahko narediš z lastno telesno težo.

»Močnejši ko si, večje število vaj lahko delaš kot nekdo, ki je recimo pretežak ali ima težave s sklepi.« Če si fit, tako trener, greš lahko v stojo ob steni in »pumpaš sklece«. Tega marsikdo ne zmore, pomislim: »Ja, to je ekstrem.« Ogromno je idej, kako trenirati z lastno težo, kako namesto uteži uporabljati stole ...

Boks s svojo senco. Zmaga zagotovljena. FOTO: Shutterstock
Boks s svojo senco. Zmaga zagotovljena. FOTO: Shutterstock


Za delo z lastno težo potrebuješ, to ugotovim sam, v prvi vrsti – sebe. »Gotovo elastike, ki so poceni, zavzamejo zelo malo prostora, z njimi pa lahko opraviš vse vaje, kakršne bi z utežmi, le z manjšo intenzivnostjo. Pa drog za zgibe, ki se namesti v vrata, štiri kvadrate prostora na tleh ima verjetno večina, prav pridejo mize, stoli.« Če si prešvohcan za sklece na tleh, se opreš ob mizni rob.

Povpraševanje po opremi za fitnes se je zaradi korone bistveno povečalo in marsikaj je težko dobiti. In nekdo, ki mu je šele ob zdajšnjih razmerah kanilo, da bi kaj dobrega, konkretnega zase postoril? »Slabše ko si pripravljen, bolj si omejen. Za nekoga, ki je starejši, zelo težak in še poškodovan, je zadeva problematična. A takih je zelo malo.«


Kaos, splet


Glede na to, da doma človek vadi brez nadzora, je marsikdaj »gotovo kaos«. Da ne bi delal narobe, je bolje, in še zastonj, da najprej na spletu poiščeš informacije. Začetnik naj za začetek vadi trikrat na teden, »po eno uro je vrh glave, lahko po pol ure«. In česa se lotiti, vaj za moč, vzdržljivost?

»Nekdo, ki začenja, bo takoj napredoval v vsem. Potreben je krožni trening, osnovne vaje za moč, ena vaja za drugo brez premora, recimo pet vaj po tri, štiri kroge,« s čimer pridobivaš tako moč kot kondicijo, vzdržljivost. Pa fitnesarsko veslanje, sklece, trebušnjaki, izpadni korak, plenk, to je položaj deske, kajne?Kljub temu da bo povpraševanja po pripomočkih za fitnes v prazničnih tednih verjetno še več kot običajno, se vprašamo, kaj kupiti najprej. »Najprej komplet treh elastik, potem vadbene trakove, pa komplet uteži, pri katerih lahko prilagajamo težo, ne smem pozabiti kolebnice.«

Kaj pa večfunkcijske naprave, lepo rečeno, vadbene postaje, ki omogočajo niz različnih vaj? Trener jih opredeli kot absolutno nepotrebne, glede na to, kar lahko počnemo z osnovnimi pripomočki in lastno težo, absolutno niso superiorne, predvsem pa so neprimerljivo dražje. »Za komplet uteži odštejemo največ sto evrov, za vadbeno postajo tisoč ali več. Da ne govorimo o prostoru ...«

Ne kolebajte, zgrabite! FOTO: Shutterstock
Ne kolebajte, zgrabite! FOTO: Shutterstock


Poudarimo pa pravilnost vadbe. »Kdor vaj ne izvaja pravilno oziroma jih ne zna, se tega gotovo ne bo naučil prek youtuba.« Če smo preentuziastični in zelo grdo delamo, si ne pridelamo mišic, ampak poškodbe. Sta pa še dva pripomočka, popolnoma zastonj, a prenekaterikrat nedosegljiva. To sta »volja in disciplina«.

In kako te čase deluje osebni trener? On-line, lahko prek skypa, torej trening eden na enega, druga možnost pa je, da »ljudem pišem programe vadbe in doma vadijo sami«. In on, zase? »Treniram doma, vaje za moč, zgibe, sklece, s kolebnico, počepe na eni nogi, pa kardiovadba, pa shadow boxing, boksanje z namišljenim nasprotnikom.« Doma ima malo več opreme kot povprečen navdušenec, a je večinoma ne uporablja.

Boks s svojo senco? Prvič slišim. Zanimivo, predvidevam, da brez čelade, brez rokavic in – zgoraj brez.

Komentarji: