Brez odgovora na vprašanje o priznanju krivde

Nekdanji kriminalist Danilo Lavrinc in njegov informator Filip Didović se o krivdi še nista izrekla.
Fotografija: Danilo Lavrinc se bo na sodišču skupaj s Filipom Didovićem o krivdi izrekel 7. oktobra. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Danilo Lavrinc se bo na sodišču skupaj s Filipom Didovićem o krivdi izrekel 7. oktobra. FOTO: Marko Feist

Na sodišče sta sprva prišla oba, tako obtoženi nekdanji kriminalist Danilo Lavrinc kot soobtoženi Filip Didović. A je na koncu sodno dvorano drugi predčasno zapustil, ker si ni več želel, da bi ga zastopal odvetnik Boris Grobelnik. Lavrinc je odšel pol ure po tem, a, tako kot Didović, brez odgovora na vprašanje. ali krivdo za očitana kazniva dejanja prizna ali ne.

Specializirano državno tožilstvo Lavrincu, ki je kot član posebne skupine zaradi tega, ker je po več letih preiskave razkrinkala roparja sefov banke SKB, Dejana Vidmarja in Saša Noseta, leta 2012 celo prejel prestižno medaljo policije za požrtvovalnost, očita storitev štirih različnih kaznivih dejanj. Obtožen je neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami (za to kaznivo dejanje se mora zagovarjati tudi Didović), poneverbe, zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic ter ponarejanja denarja.


Tablete, naboji ...


V začetku leta naj bi Lavrinc od neznanca kupil 3000 tablet uspavala flormidal, ki na črnem trgu velja za drogo, in za njih plačal 3000 evrov. Del jih je, če očitki tožilstva držijo, po 1,30 evra prodal Didoviću, odvisniku od drog, ta pa naj bi jih še dražje preprodajal drugim odvisnikom. V omari Lavrinčeve policijske pisarne so našli tudi 119 nabojev znamke fiocchi, ki jih policija uporablja le še na strelskih vajah, zato jih ne bi smel odnašati s strelišča (poneverba). Ker je civilistu Alemu T. posredoval tajno evidenco kaznivih dejanj za več osumljencev in oškodovancev, naj bi zlorabil uradni položaj. V civilnem policijskem avtomobilu, ki ga je uporabljal, pa so našli tudi ponarejena bankovca za 50 evrov.

Kot že rečeno, se Lavrinc včeraj na predobravnavnem naroku, ki ga je vodila ljubljanska okrožna sodnica Ana Testen, o krivdi še ni izrekel. Njegov zagovornik Dušan Csipö je namreč predlagal, da to opravi skupaj s Didovićem, ko bo ta že imel novega odvetnika. Tako narok kot glavna obravnava pa naj potekata brez prisotnosti javnosti. Že v samih dokaznih predlogih bodo, kot je razložil Csipö, razkriti občutljivi tajni podatki, tako o informatorjih, policijskih virih, taktiki in metodiki kriminalistično-obveščevalne dejavnosti. »Ne gre za omejevanje pravice javnosti, da izve, kaj se dogaja na sodišču. Gre za varovanje zdravja in življenja ljudi, ker gre za občutljive podatke,« je pojasnil Csipö. Predobravnani narok je tako sodnica preložila na 7. oktober, ko bo tudi odločila o zahtevi za izključitev javnosti.


Didović pravi, da težko dobi priče


Takrat bo tudi znano, kdo bo po novem zastopal Didovića. Ta je namreč Grobelniku očital, da je premalo angažiran za njegovo obrambo. »Če je tako, ga ne rabim. Premalo pozna tudi kazenski spis, in sicer samo v majhnem deležu, približno v 20 odstotkih.« Odvetnik je na to odgovoril, da spis v celoti pozna in da je tudi na včerajšnjem predobravnavnem naroku že imel pripravljene dokazne predloge. A ker očitno med njima ni več zaupanja, je sodnici predlagal, da ga razreši, kar je Testenova tudi storila. No, Didović se je ob tem jezil tudi na prisotne novinarje. »Pet kriminalistov sem že klical, da bi pričali v moj prid. Ampak tega ne želijo, ker vedo, da bodo potem na televiziji,« je sodnici pojasnil razloge, zakaj ne more dobiti ljudi, ki bi pričali v njegov prid.