Dragan Tošić v priporu zaradi medijske predstave?

Balkanski bojevnik: okrožna sodnica piše sodbo, vrhovno sodišče pa še ni odločilo o zakonitosti pripora za Dragana Tošića.
Fotografija: Dragana Tošića je okrožno sodišče poslalo v hišni pripor, višje soidšče pa je zanj odrdilo pripor.
Odpri galerijo
Dragana Tošića je okrožno sodišče poslalo v hišni pripor, višje soidšče pa je zanj odrdilo pripor.

Ljubljana – Medtem ko okrožna kazenska sodnica Andreja Sedej Grčar po šest ali sedem ur na dan piše zahtevno sodbo v zadevi Balkanski bojevnik (ta po naših informacijah že obsega blizu 400 strani), je Dragan Tošić izvedel, da so mu pripor podaljšali še za dva meseca oziroma do pravnomočnosti sodbe. Meni, da mora biti na Povšetovi le zaradi že vrsto let »neobstoječega pripornega razloga vznemirjanja javnosti«.

Boštjan Celec

»Sodba je v fazi izdelave in je še nemogoče napovedati, kdaj bo posredovana strankam v postopku, prav tako je nemogoče napovedati njen obseg. Pričakovati pa je, da bo glede na obseg celotnega spisa obsežna,« z ljubljanskega okrožnega sodišča poročajo o tem, v katerih fazi je ena najobsežnejših zadev v zgodovini modernejšega slovenskega kazenskega sodstva.

Sodbe še ni, obramba že piše pritožbo

Pred tednom je minilo osem let od spektakularnih racij, med katerimi so policisti polovili člane slovenskega kraka mednarodne združbe tihotapcev mamil iz Južne Amerike v Evropo, ki jo je vodil Črnogorec Darko Šarić. Samo ta krak naj bi poskrbel za prevoz več kot dveh ton kokaina.

Že kazenska ovadba je bila leta 2010 zelo dolga, spisana je bila na več kot 100 straneh. Do danes pa so bojevniki najverjetneje potolkli rekord, saj je »spis s prilogami v ponovljenem sojenju obsegal 34.697 strani«, je na naše vprašanje odgovorila tiskovna predstavnica okrožnega sodišča Mateja Jazbec.

Predsednica velikega senata Sedej Grčarjeva je po 128 razpravah ponovljenega sodnega procesa sodbo ustno razglasila 20. marca letos. Na prvem sojenju, na katerem je bilo zaradi izločitve dokazov večina od 17 bojevnikov spoznana za nedolžne, je takratni sodnik Gorazd Fabjančič po 87 obravnavah do izdaje sodbe v pisni obliki porabil več kot tri mesece in pol. Pisna sodba v Balkanskem bojevniku 2, ki jo piše Sedej Grčarjeva, pa bo zagotovo še veliko daljša od njegove.

Petnajst obtoženih je bilo obsojenih na skupaj 85 let zapora, in čeprav torej sodba v pisni obliki še ni izdana, nekateri odvetniki proti njej že pišejo pritožbo – denimo tisti prvoobsojenega Dragana Tošića iz Odvetniške družbe Čeferin. Tošić je bil obsojen na 16 let zapora in pol, sodnica ga je ob izreku ustne sodbe poslala v hišni pripor, višje sodišče pa je ugodilo pritožbi tožilstva in zanj odredilo pripor.

Bežal le enkrat – policistom v naročje

»Odločitev višjega sodišča je bila, da se za obsojena Tošića in Petra Khermayerja namesto hišni pripor odredi pripor, medtem ko je sodišče glede odreditve ukrepa za druge obsojene potrdilo odločitev tukajšnjega sodišča, in sicer za obsojena Dragana Beljkaša in Jakoba Remškarja ukrep pripora, za obsojena Miralema in Mirzeta Lucevića pa ukrep hišnega pripora,« so še pojasnili na okrožnem sodišču.

Ravno v zvezi z odreditvijo pripora za Tošića in Khermayjerja imajo že mesec dni in pol pri sebi zahtevo za varstvo zakonitosti vrhovni sodniki, vendar o njej še niso odločali, kar je po mnenju Tošićevega odvetnika Janeza Koščaka iz Odvetniške družbe Čeferin in Khermayerjevega zagovornika Miloša Zarića zelo nenavadno, saj naj bi v podobnih zadevah običajno odločili v nekaj tednih.

Konec prejšnjega tedna pa je torej zunajobravnavni senat okrožnega sodišča podaljšal ukrepe, tudi za Tošića. Priporni razlog ostaja begosumnost, ki pa se njegovemu odvetniku zdi iz trte izvit. Po njegovem prepričanju ima poročeni oče treh otrok vse svoje sorodnike in premoženje v Sloveniji, zato nima niti enega samega razloga, da bi pobegnil.

V torkovi pritožbi na odločitev okrožnega sodišča je Koščak višje sodnike pozval, naj mu pripor odpravijo. Poleg številnih resnih pomislekov jim je malce cinično sporočil, da je njegova stranka v osmih letih po aretaciji bežala le enkrat, in to na dan aretacije. »Edina okoliščina, ki kaže na realno in konkretno nevarnost, da bi obdolženi Dragan Tošić pobegnil in se izognil potencialnemu prestajanju kazni, je njegovo ravnanje na dan začetka tega postopka, ko je 22. maja 2010 skozi zadnja vrata svoje hiše po vrtu stekel policistom v naročje. To njegovo ravnanje pa po osmih letih ne more kazati na begosumnost, temveč kvečjemu na trenutno brezumnost ob stresni situaciji,« piše v pritožbi.

O Tošićevi begosumnosti po prepričanju obrambe ne more biti govora, zato je ta po njenem mnenju priprt zaradi medijske odmevnosti primera in pripornega razloga vznemirjanja javnosti, ki pa je bil iz zakona o kazenskem postopku zdavnaj izbrisan. Že policisti naj bi ob začetku prvega sojenja v okolici sodne palače priredili veliko medijsko predstavo z zaprtjem celotnega mestnega središča. Nad sodnijo je krožil helikopter, okrog nje so se vozila policijska vozila z vključenimi sirenami, videti je bilo tako, kakor da bi Ljubljano skupaj obiskala ameriški in ruski predsednik – tako so javnost prepričevali, da obdolženci niso navadni zemljani, meni pritožnik in dodaja, da je bil tudi senat ob podaljšanju pripora pod močnim vplivom javnosti in njenih medijskih predstavnikov.