Eksplozivno svarilo za nekdanje šefe Javne razsvetljave?

Policisti raziskujejo, kdo je odvrgel sumljiv predmet na Brezovici in zakaj je eksplodiralo v Črni vasi.
Fotografija: V Črni vasi je včeraj počilo, preiskovalce zanima, ali je bil v ozadju poskus ustrahovanja. FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
V Črni vasi je včeraj počilo, preiskovalce zanima, ali je bil v ozadju poskus ustrahovanja. FOTO: Igor Mali

Ljubljana – »Danes okoli 9.30 so bili policisti PU Ljubljana obveščeni o najdenem sumljivem predmetu ob cesti na Brezovici pri Ljubljani. Zdaj policisti opravljajo aktivnosti, ki so predvidene v takšnih primerih. Podpeška cesta je zaprta.« Tako se je včeraj dopoldne začelo prvo sporočilo s PU Ljubljana o tamkajšnjem dogajanju, ki se je čez tri ure razvilo že v pravo kriminalko.

Kmalu so cesto odprli, a sumljiv predmet se je izkazal za nič kaj nedolžnega. Šlo je za deset krat 15 centimetrov velik predmet, ki bi bil lahko eksplozivna naprava. »Po do zdaj zbranih obvestilih je znano, da so predmet našli na dvorišču, nato pa odstranili na rob vozišča. Policisti so kraj dogodka zavarovali in izvedli aktivnosti, ki so predvidene v takšnih primerih,« so povedali na PU Ljubljana in dodali, da so opravili ogled kraja in »zavarovali predmet z znaki eksplozivne naprave«. Seveda se je takoj začela preiskava. Po naših podatkih najdeni predmet ni povezan s hišo, kjer so ga našli. Kriminalisti so v njeni bližnji okolici, tudi pri hiši nekdanjega solastnika Javne razsvetljave Gorana Bojovića, med drugim pregledovali smetnjake in iskali morebitne dokaze. Ko smo kasneje klicali Bojovića, nam je ta zatrdil, da o vsem skupaj ne ve ničesar.

Čez slabe tri ure oziroma malo po 12. uri pa so bili policisti obveščeni o eksploziji na osebnem vozilu na drugi strani Ljubljanskega barja, na Brglezovem štradonu v Črni vasi. Vse skupaj se je dogajalo v bližini hiše, ki je v lasti drugega nekdanjega solastnika Javne razsvetljave Mateja Počivavška. Eksplozija je bila po naših podatkih manjše moči oziroma je bila zgolj opozorilne narave. »V dogodku ni bil nihče poškodovan, nastala je materialna škoda. V zvezi z omenjenim dogodkom poteka intenzivna preiskava, kjer preverjajo tudi okoliščine morebitne povezanosti obeh primerov,« so še povedali na PU Ljubljana. Vse kaže, da je šlo za dobro pripravljeno akcijo, katere cilj je bil po naših neuradnih informacijah prav ustrahovanje določenega človeka. Menda je vse skupaj povezano z dogajanjem v Javni razsvetljavi, kjer je bilo še pred tedni kar precej napeto.
 

Podjetje prodali kitajskemu skladu


V smo Delu v začetku julija poročali, da je zapisnik nadzornega sveta družbe pred takratno skupščino pojasnjeval, zakaj je bila hitra zamenjava uprave z dolgoletnim ključnim kadrom Goranom Bojovićem na čelu, delno pa tudi, zakaj hoče večinski lastnik, sklad Frozaria, Javno razsvetljavo dokapitalizirati. »Goran Bojović se odpokliče z mesta predsednika uprave družbe s takojšnjim učinkom, in sicer zaradi hujših kršitev obveznosti,« se je glasil začetek sklepa nadzornikov. Velik učinek na slab poslovni izid ima gradbeni projekt C0, vreden 28 milijonov evrov, za katerega je družba pričakovala, da bo prinesel približno tri milijone k EBITDA. Ta projekt je bil ključen za finančno stabilnost družbe, Bojović in Stanko Furlan pa pogodb nista izpolnila skladno z dogovorjeno strategijo, so bili edini nadzorniki. V šestih mesecih za projekt nista pridobila niti potrebnih bančnih garancij. Zdaj že nekdanji upravi so očitali slabe rezultate v letih 2016 in 2017, predvsem na račun zelo slabe realizacije prihodkov. Uprava je brez vednosti in predvidenih pisnih odobritev porabila tri milijone evrov posojila. Uprava prav tako ni opravila nekaterih kadrovskih sprememb, ki so jih zahtevali nadzorniki.

Javna razsvetljava je (pred leti) izplačala skoraj 400.000 evrov za projekt JRI. In to brez kakršnekoli spremljajoče dokumentacije in kakršnekoli dokumentirane koristi za družbo. »Predplačilo do danes še vedno ni bilo utemeljeno, niti ni bilo povrnjeno, niti niso bila opravljena nobena dejanja za povrnitev tega plačila,« so zapisali nadzorniki. Zgodba z družbo L-263, d. d., ima podobne elemente kot s projektom JRI. Družba se je vmes preimenovala v nepremičninsko podjetje Neal Real v lasti Neal investa. V njegovi strukturi so bili med letoma 2008 in 2012 tudi Miha Mohorko, poleg njega pa še Goran Bojović ter brata Matej in Tadej Počivavšek, ki so bili prej tretjinski lastniki Javne razsvetljave in ki so jo prodali kitajskemu skladu.

Preberite še: