Gojil travo, zdaj bi rad od tega odvračal mlade

Jaka Rajh je trdil, da je hotel vzgojiti novo sorto konoplje za lajšanje bolečin v hrbtu.
Fotografija: Po mnenju sodišča ni dvoma, da so Jako Rajha zanimale predvsem finančne koristi gojenja konoplje. FOTO: PU Ljubljana
Odpri galerijo
Po mnenju sodišča ni dvoma, da so Jako Rajha zanimale predvsem finančne koristi gojenja konoplje. FOTO: PU Ljubljana

Ljubljana – Obtoženi Jaka Rajh sodišča ni prepričal, da je rože, kot se je izrazil o konoplji, gojil iz lastnega veselja in v znanstvene namene ter za lajšanje bolečin v križu. Sodnica Vesna Podjed ni podvomila, da je bil njegov glavni namen zaslužek, zato ga je poslala v zapor za dve leti in pet mesecev – ker je povratnik, mu je preklicala pogojno obsodbo.

Da le število sadik prepovedane konoplje še ne kaže na namen prodaje, je sodišče prepričeval zagovornik Jake Rajha Andrej Baraga, ki je poudarjal, da bi sodišče moralo njegovo stranko oprostiti obtožb proizvodnje prepovedane droge. Čeprav je bilo pri obtoženem v najeti hiši v Borovnici med hišno preiskavo januarja zaseženih kar 1798 svežih sadik konoplje, visokih od 20 do 90 centimetrov, rastlinski delci konoplje v različnih posodah s skupno težo približno 500 gramov, oprema za hidroponično gojenje, mobilna telefona in podobno, bi sodišče po mnenju zagovornika obtoženemu moralo verjeti, da namena prodaje ni bilo. In to čeprav je bil lani obsojen na pogojno zaporno kazen, ker so ga pred časom prijeli, ko je v kombiju prevažal 139 sadik konoplje. Sodnico je tako prepričeval, da pred njo ne stoji zakrknjen zločinec – poudaril je tudi, da policija ni imela prav nobenih dokazov, da bi konopljo resnično tudi prodal –, temveč nekdo, ki se je v gojenje konoplje podal iz povsem drugih razlogov.


Raziskovalec, 
ki se ni okoriščal


Več o tem je povedal Rajh, ki je bil v svojem končnem govoru najbolj izčrpen. Pojasnil je, »da je rože gojil za lastno raziskovalno dušo in lastno veselje«, pri tem pa se ni okoriščal. Rajh se je zagovarjal, da naj bi le manjši del konoplje imel zase, za svojo mater ter sestro, vendar zaradi medicinskih namenov – njega že več kot 20 let boli križ, v družini pa so imeli že več primerov raka. Njegov pravi namen je bil vzgojiti novo sorto konoplje, prav tako v medicinske namene.Konoplje noče kupovati na »nezanesljivem in nereguliranem črnem trgu, kjer imaš opraviti tudi s sumljivimi karakterji preprodajalcev«, poleg tega je ugotovil, da vse sorte za njegove težave niso najprimernejše, zato si je prizadeval, da vzgoji sorto, ki je najprimernejša zanj. Obtoženi, ki je na sodišče hodil s kupom dokumentov o konoplji, je nameraval že med zagovorom, ker je ugotovil, »da je na sodišču predvsem laična publika«, osvetliti to področje, denimo genetiko konoplje, a je bil razočaran, ker mu sodišče tega ni dovolilo. V zaključnem govoru je v zvezi s tem še pojasnil, da je za križanje in vzgojo nove sorte potrebno veliko križancev, zato je tudi imel toliko sadik.

Čeprav je verjel, da ni delal nič narobe, se je zavedal, »da je hodil po tankem ledu zakona«, zato skrivnega hobija ni omenjal nikomur. A mu je zdaj menda jasno, da njegovo početje ni bilo pravilno, saj naša zakonodaja na žalost kljub mnogim, ki trpijo, ne upošteva najnovejših dognanj na tem področju. S samozdravljenjem se zato ne namerava več ukvarjati in odkar je v priporu, si bolečine lajša z drugimi sredstvi.

»Vem, da mora biti kazen vzgojna, a upam, da ne bo takšna, da mi bo uničila življenje,« je sodišče še prepričeval obtoženi, ki je poudaril, da je že sedanja izkušnja v priporu nanj vplivala tako, da bo od zdaj spoštoval zakone. Sodnici je povedal, da se iskreno kesa in prosi za milo kazen – tako je, recimo, prepričan, da bi bil lahko koristen kot nekdo, ki bi v okviru družbenokoristnega dela mlade odvračal od podobnega početja.


Množična proizvodnja


A se je sodišče strinjalo s tožilko Manjo Prezelj, da vse kaže na to, da je Rajha zanimala predvsem finančna korist, saj je šlo za pravo profesionalno množično proizvodnjo. Čeprav sodišče obtoženemu verjame, da ima bolečine v križu, in ne nazadnje tudi, da je morda poskušal vzgojiti novo sorto in je v vse skupaj vložil toliko časa, truda in finančnih sredstev – le najem hiše ga je stal 800 evrov na mesec, poleg tega je nabavil še veliko opreme za gojenje –, a v svojem zagovoru ni bil prepričljiv. Čeprav je imel obtoženi tudi več pripomb na delo Nacionalnega forenzičnega laboratorija (NFL), ki je po njegovem mnenju priredilo rezultate testov (po njegovih besedah v zaseženih rastlinah ni bilo THC, zato ta konoplja po njegovem ne spada med prepovedane droge), sodišče ni imelo razlogov, da ne bi verjelo zaposleni na NFL Nuši Verbič, ki je na sodišču zatrdila, da so pri svojem delu uporabljali ustaljene in akreditirane metode, njihovi testi pa so nedvomno pokazali, da rastline vsebujejo THC.

Sodišče je kot pavšalne zavrnilo tudi besede obtoženega, da je policija v tem primeru presegla svoja pooblastila s tem, ko naj bi ga nezakonito preiskovala. Rajh je prepričan, da si je policija anonimno prijavo, da se v okolici hiše pojavljajo »čudne vonjave«, o čemer so se policisti prepričali tudi sami, izmislili, temveč naj bi ga začeli preiskovati le zato, ker se je preselil v Borovnico. V hišo je namestil kar deset filtrov, ki so preprečevali širjenje vonjav. Vendar so bili po mnenju sodišča policisti prepričljivi, ko so pojasnili, kako je potekalo vse skupaj – po anonimni prijavi so preverili porabo električne energije, ki je bila nenavadno velika, ko pa so pregledali še kazenski list najemnika hiše in ugotovili, da je bil za gojenje konoplje že kaznovan, je bilo to dovolj za odredbo o hišni preiskavi.

Glede na vse je Podjedova obtoženemu naložila leto in pol zapora ter preklicala pogojno obsodbo enega leta, saj je novo kaznivo dejanje storil v času preizkusne dobe, kot kaže, pa je to načrtoval ravno v času, ko je bil obsojen, saj je takrat najel hišo, v kateri je uredil nelegalni laboratorij. Enotna kazen tako znaša dve leti in pet mesecev. Pričakovati je pritožbo obrambe, do pravnomočnosti sodbe pa Rajh ostaja v priporu.