Goljufivo sestro razkrinkala farmacevtka

Izredna odpoved za medicinsko sestro, ki je s ponarejenimi podpisi unovčila več kot 200 receptov za pomirjevala.
Fotografija: Medicinska sestra ni več zaposlena v UKC Maribor. FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
Medicinska sestra ni več zaposlena v UKC Maribor. FOTO: Igor Mali

Maribor – Tako mariborski policisti kot tudi vodilni možje mariborske bolnišnice so nam danes potrdili, da so minuli petek zaradi suma goljufije preiskovali medicinsko sestro, ki je (bila) zaposlena v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor. Predstojnik urgentnega centra Roman Košir je pojasnil, da so ves čas tesno sodelovali s kriminalisti, nazadnje pa priznal, da je goljufivo medicinsko sestro, ki je na račun različnih zdravnikov pisala recepte zase in za svojega partnerja, razkrila farmacevtka v lekarni.

Namestnik vodje mariborskih kriminalistov Andrej Kolbl je danes dejal, da so kriminalisti opravili šest hišnih preiskav v zasebnih in poslovnih prostorih zaradi suma storitve več kaznivih dejanj goljufije. Ena osumljenka je zdravstvena uslužbenka, ki naj bi v obdobju med letoma 2017 in 2019 skupno ponaredila več kot 200 zelenih receptov na svoje ime in na ime svojega partnerja. Naši zanesljivi, a neuradni viri trdijo, da naj bi podpise ponarejala Tanja B., ki je delala kot medicinska sestra v urgentnem centru mariborske bolnišnice.
 

Dodatki trdim drogam


Zelene recepte, ki jih je opremila tako s štampiljkami kot tudi podpisi zdravnikov, naj bi zatem osumljenka in njen partner unovčevala na območju Maribora in bližnje okolice ter na ptujskem koncu. Na receptih naj bi se večinoma pojavljala zdravila sanval, zaldiar, lexaurin in doreta, ki se v veliki meri uporabljajo kot pomirjevala za nespečnost. Ta zdravila se na črnem trgu zlorablja kot dodatek trdim drogam. Ena tableta pa ima na njem vrednost do treh evrov. Sicer naj bi se osumljena diplomirana medicinska sestra na takšen način dokopala do 600 zavojev teh tablet, ki bi jih na črnem trgu lahko prodala za več kot 40 tisoč evrov. Samo slovensko zdravstvo pa naj bi oba osumljenca ogoljufala za slabih pet tisočakov.

»V petek so izvedli doma hišno preiskavo, tako da osumljenca nista mogla prikrivati svojih dejanj. Nato so osumljenko pripeljali k nam, da smo izvedli postopek izredne odpovedi,« je še pojasnil predstojnik urgentnega centra Roman Košir in nadaljeval: »Delo temelji na medsebojnem zaupanju, zdravniki pišejo recepte vsak dan, del dela opravijo tudi sestre. Nemogoče je onemogočiti dostop do štampiljk.«

Verjetno bi nečedno in nemoralno početje medicinske sestre in njenega partnerja ostalo še nekaj časa neopaženo, če ne bi nanjo postala pozorna ena od farmacevtk. Neuradno naj bi se to zgodilo v lekarni v Hočah, saj je osumljenka prinesla recept, ki naj bi ga podpisala prav zdravnica iz bližnje ambulante. Ker se je farmacevtka redno srečevala s podpisom tamkajšnje zdravnice, je ugotovila, da se podpis na receptu ne sklada z originalnim podpisom zdravnice, zraven pa je bila tudi originalna štampiljka zdravnice.



»Na listi izdanih zdravil te zdravnice je opazila zelo velike količine teh pomirjeval,« je še pojasnil Košir. Farmacevtka je nato obvestila zdravnico, ta pa naprej nadrejene v Zdravstvenem domu Maribor, kjer je zdravnica zaposlena. V nadaljevanju je vodstvo zdravstvenega doma sodelovalo tako z vodstvom UKC Maribor in policijo, prav imena upravičencev z receptov pa so preiskovalce pripeljali do medicinske sestre.
 

Ponaredila podpise 20 zdravnikov


Zdravnikov, ki naj bi jim ponaredila podpis, naj bi bilo 20. Ker je vodstvo UKC o sumu zlorabe pisanja receptov oziroma podpisovanja receptov ena od zaposlenih obvestila prejšnji ponedeljek, je Roman Košir z vsemi vpletenimi zdravniki opravil pogovor in ugotovil, da spornih receptov niso pisali oni, ampak jih je nekdo ponaredil. Kriminalisti sumijo tudi, da sta osumljena zdravila preprodajala (odvisnikom) in ob tem izvršila še druga kazniva dejanja, a ta bo treba najprej odkriti. Za zdaj jima zaradi goljufije grozi do osem let zapora.

Preberite še: