Italijan umrl v prometni nesreči v Brdih

Pri naselju Zali Breg je sinoči 20-letnik prehiteval in trčil v zid, 48-letni sopotnik je umrl.
Fotografija: Zaradi neprilagojene hitrosti je umrl sopotnik mladega voznika. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Zaradi neprilagojene hitrosti je umrl sopotnik mladega voznika. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Na regionalni cesti v neposredni bližini naselja Zali Breg (občina Brda) se je sinoči zgodila huda prometna nesreča s smrtnim izidom zaradi neprilagojene hitrosti in v kateri je bilo udeleženo tuje osebno vozilo (italijanskih registrskih številk). V prometni nesreči je ena oseba umrla, druga oseba pa je bila hudo poškodovana.

Policisti so ugotovili, da je 20-letni voznik začetnik, državljan Italije (v njegovem vozilu je bil tudi 48-letni sopotnik, tudi državljan Italije), vozil osebni avtomobil honda po regionalni cesti zunaj naselja Zali Breg iz smeri naselja Šmartno proti naselju Dobrovo po klancu navzdol.

Pred vasjo Zali Breg je po izpeljavi ostrega levega nepreglednega ovinka čez neprekinjeno sredinsko črto prehitel pred seboj vozečo voznico osebnega avtomobila. Po prehitevanju je z vozilom zapeljal na desno smerno vozišče, po katerem je vozil pred prehitevanjem, in pripeljal v blagi levi pregledni ovinek. Zaradi neprilagojene hitrosti je 20-letni voznik z vozilom zapeljal v desno iz vozišča na travnato površino, kjer je s prednjimi desnimi vrati in desnim zunanjim vzvratnim ogledalom oplazil prometni znak za naselje.


V zid in na streho


Po stiku s prometnim znakom je 20-letni voznik vozil po travnati površini še približno 40 metrov, nato pa je njegovo vozilo zaneslo v levo proti desnemu robu vozišča, kjer je prevozil grmičevje ene od stanovanjskih hiš. Zatem ga je z vozilom zaneslo v levo čez vozišče, kjer se je s prednjim levim delom avtomobila zaletel v 40 centimetrov visok betonski zid, ki poteka ob levem smernem vozišču. Avtomobil je nato odbilo v desno in ga prevrnilo na streho.

20-letni italijanski voznik je bil v nesreči hudo telesno poškodovan. Reševalci so ga na kraju oskrbeli in odpeljali na nadaljnje zdravljenje v šempetrsko bolnišnico, medtem ko je 48-letni sopotnik v avtomobilu zaradi hudih telesnih poškodb umrl na kraju nesreče.

Policisti novogoriške postaje prometne policije nadaljujejo preiskavo vseh okoliščin tragične prometne nesreče in bodo po njenem zaključku 20-letnega voznika kazensko ovadili na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Letos je na cestah na Severnem Primorskem za posledicami prometnih nesreč umrlo 11 oseb.