Krkovič prepričan, da je šlo za zlorabo prava

Z zaslišanjem Antona Krkoviča in njegovega avtomehanika se je nadaljevala obravnava tožbe, s katero Krkovič  od države zahteva 601.000 evrov odškodnine.
Fotografija: Primer Patria je po razveljavitvi obsodilne sodbe na ustavnem sodišču zastaral, Ivan Črnkovič, Anton Krkovič in Janez Janša  zadoščenje za neupravičeno prestajanje zaporne kazni terjajo od države. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Primer Patria je po razveljavitvi obsodilne sodbe na ustavnem sodišču zastaral, Ivan Črnkovič, Anton Krkovič in Janez Janša  zadoščenje za neupravičeno prestajanje zaporne kazni terjajo od države. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana – Anton Krkovič je prepričan, da je v zadevi Patria šlo za zlorabo prava, zato od države s tožbo terja 601.000 evrov kot povračilo škode zaradi »neupravičenega in nezakonito vodenega kazenskega postopka« ter neutemeljenega prestajanja zaporne kazni, saj je bil na Dobu zaprt 292 dni.

Upokojeni brigadir in nekdanji poveljnik specialne brigade Moris je danes na ljubljanskem okrožnem sodišču, kjer se je nadaljevala pravda med njim In državo, na vprašanje, kdaj se je zavedel, da je v zadevi Patria šlo za zlorabo prava, pojasnil, da se je zgodba okoli njega, predvsem pa predsednika SDS Janeza Janše vleče že od 1994. od zadeve Depala vas, ko je po njegovem šlo za popolno zlorabo tedanjih organov za notranje zadeve.


»Ukaz z vrha«


»V bistvu so v ozadju ves čas isti ljudje, ki delajo proti nam: Milan Kučan, Drago Kos ter drugi. Tudi afera Patria se je v ozadju začela z enakimi akterji kot Depala vas. Vem, da je ves čas glavna tarča napada Janša, vendar sem tudi jaz padel v to zgodbo kot njegov nekdanji tesni sodelavec in prijatelj. Nikoli si nisem mislil, da bomo zaradi neke namišljene zgodbe okoli Patrie pristali na sodišču, kaj šele, da bomo obsojeni in v zaporu«. Prepričan je tudi, da so obtožni predlog sestavili nekateri sodniki, ki so bili kasneje vpleteni v sojenje, »vendar o imenih ne bom govoril, ker nimam dokazov za svojo trditev. Po 50 sodnih obravnavah in obsodilni sodbi ter odhodu v zapora pa sem počasi dojel, da je država v našem primeru brutalno zlorabila pravo, ko so se povezali tisti iz ozadja s tožilstvom in sodstvom,« pravi Krkovič.

Da je tako, ga je prepričala tudi izjava njegovega avtomehanika Jožeta Razpotnika, ki naj bi mu bil višji sodnik Milan Štrukelj (ta je sodeloval v pritožbenem senatu v zadevi Patria), dejal, da so sodniki, ki so sodili v zadevi Patria, dobili ukaz z vrha, da je treba obtožene - Janeza Janšo, Antona Krkoviča in Ivana Črnkoviča – obsoditi.

Na vprašanje, kako naj bi Štrukelj izrekel sporno izjavo, je Krkovič odgovoril, da je bil že na prestajanju zaporne kazni, ko se je po telefonu slišal z Razpotnikom, ki je bil avtomehanik tudi sodniku, bila sta tudi v prijateljskih odnosih. Ob nekem pogovoru je Razpotnik vprašal Štruklja: »Milan, zakaj ste zaprli Toneta?« On pa mu je odgovoril: »J..., bila je pač komanda z vrha.«

»Menim, da se Jože, ki je izredno dober in pošten človek, ni zavedal resnosti izjave sodnika Štruklja, jaz pa sem o tem takoj povedal Janezu Janši, s katerim sva bila na prestajanju zaporne kazni. On je poklical svojega odvetnika Francija Matoza, on pa je klical Razpotnika, ki je sicer dejal, da o tem ne bi rad pričal, saj pozna osebno mene in sodnika Štruklja. O tem, kaj je povedal sodnik Štrukelj, sem prvič javno spregovoril, ko so nas izpustili iz zapora na shodu pred sodiščem v Ljubljani,« je še dodal Krkovič.

Razpotnik, ki so ga včeraj zaslišali kot pričo, se ni več spomnil, kdaj in na kakšen način je sodnik izrekel sporne besede, je pa potrdil, »da mi je dejal, da je šlo za ukaz z vrha.«
 

Pričakujejo tudi Janšo


Sojenje se nadaljuje 23. maja, ko bodo na prostor za priče povabili sedem prič, med njimi Janšo in prokurista podjetja Rotis Ivana Črnkoviča. Tudi slednji je zaradi Patrie tožil državo za 13 milijonov evrov, saj je bil v času sodnega procesa lastnik podjetja Rotis, ki naj bi bilo zaradi posledic sojenja in njegovega zapora izgubilo milijonske posle. A se je nato z državo že lani pogodil za nekaj več kot 62 tisoč evrov odškodnine.

Odškodninsko tožbo je vložil tudi Janez Janša, ki terja 901.119 evrov, a njegov tožbeni zahtevek še ni na vrsti za obravnavo.