Maročanu in Alžircu za ugrabitev Belokranjca leto in devet mesecev zapora

V Beli krajini je trojica ugrabila domačina in ga zvezanega odpeljala proti italijanski meji, ga tam izpustila, ugrabitelji pa naj bi pot nadaljevali v Italijo.
Fotografija: Miroslav Moravec je pokazal, kako so ga strpali v njegov avto. FOTO: Marko Feist/Delo
Odpri galerijo
Miroslav Moravec je pokazal, kako so ga strpali v njegov avto. FOTO: Marko Feist/Delo

Alžirec in Maročan sta danes na sodišču priznala krivdo za ugrabitev 79-letnega Belokranjca Miroslava Moravca. Gre za 25-letnega državljana Maroka in 18-letna Alžirca, ki so jih po dogodku maja letos prijeli italijanski varnostni organi in jih vrnili v Slovenijo.

Ugrabiteljema 79-letnega Belokranjca, ki sta priznala krivdo, je novomeško sodišče izreklo po eno leto in devet mesecev zapora, po prestani kazni ju bodo za pet let izgnali iz države. Alžirec in Maročan sta se na zaslišanju opravičila ugrabljenemu in Sloveniji ter dogodek obžalovala, češ da sta imela zaradi dolgotrajne poti v Evropo psihične težave.

V izreku sodbe je sodnica Betka Šimc oba spoznala za kriva. Za rop je vsakemu izrekla po deset mesecev zapora, za ugrabitev po sedem in za odvzem avtomobila po šest mesecev zapora. Nato je kazni združila in vsakemu izrekla enotno kazen po eno leto in devet mesecev zapora.

V ustni obrazložitvi sodbe je ocenila, da sta se obtožena s tožilstvom dobro izpogajala, kar je pripisala temu, da je tožilstvo verjetno upoštevalo njuno mladost. A mladost obeh po mnenju sodnice ne more biti opravičilo za to, kar sta naredila. Poudarila je, da sta oba iz svojih držav odšla iz strahu za življenje, hkrati pa sta sama nekoga pahnila v položaj, da se je moral bati za življenje. »Verjamem, da sta dejanje storila, ker sta želela priti v varno državo. A izbrala sta napačen način, ker cilj ne opravičuje sredstva,« je dejala po poročanju STA.

Miroslava Moravca so strpali v avto. FOTO: Marko Feist/Delo
Miroslava Moravca so strpali v avto. FOTO: Marko Feist/Delo


Zahteval 50.000 evrov


Obema je sodišče danes tudi podaljšalo pripor do začetka prestajanja zaporne kazni, ki sta jo na lastno željo začela prestajati takoj oziroma še pred pravnomočnostjo sodbe. Ker nimata prihodkov, ju je sodišče oprostilo plačila sodnih stroškov, bosta pa morala ugrabljenemu Belokranjcu plačati 213 evrov stroškov, ki jih je imel z najemom nadomestnega vozila (njegovo je bilo namreč v dogodku poškodovano).

Belokranjec sicer od obeh (večinoma zaradi strahu, načetega zdravja in drugih posledic ugrabitve) zahteva skupno 50.0000 evrov, a ga je sodišče danes v preostalem delu zahtevka napotilo na pravdo. Ocenilo je namreč, da bi dokazovanje preostale škode preveč zavleklo postopek.

Postopek zoper tretjega obtoženega, domnevno 18-letnega Alžirca, je sodišče izločilo, saj namerava prej preveriti njegovo dejansko starost. Alžirec namreč trdi, da je mlajši od 18 let, medtem ko je po podatkih iz sodnega spisa in podatkih, ki jih je ob zaprosilu za azil povedal policiji, polnoleten.


V začetku maja ugrabila Belokranjca


V Beli krajini je 8. maja letos trojica ugrabila domačina in ga zvezanega odpeljali proti italijanski meji, ga tam izpustila, ugrabitelji pa naj bi pot nadaljevali v Italijo. Tri osumljence so nato s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku, ki jim je nato odredil pripor zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti.

Tožilec Srečko Hočevar je takrat povedal, da osumljenim očitajo tri kazniva dejanja, in sicer ugrabitev, rop in odvzem motornega vozila. Dogodek je, kot smo takrat poročali, razburil domačine, zaradi očitkov, da država premalo varuje mejo s Hrvaško pred nezakonitimi prehodi, pa je v soboto v Črnomlju napovedan protest. 

Zadeva je spomladi razgrela tudi predvolilno kampanjo pred volitvami v Evropski parlament.

Preberite še: