Mater tri ure tepel in jo zjutraj umoril

Dragan Kukanja, ki naj bi brutalno umoril svojo mater, je na sodišču zanikal krivdo.
Fotografija: Dragan Kukanja pravi, da sploh ne ve, kako je umrla njegova mama. FOTO: Boštjan Celec
Odpri galerijo
Dragan Kukanja pravi, da sploh ne ve, kako je umrla njegova mama. FOTO: Boštjan Celec

Nova Gorica – Primorec Dragan Kukanja je 4. septembra lani malo po polnoči prišel domov pijan. Ženske, ki so živele z njim (poleg njegove 91-letne matere Tatjane tudi njegova partnerica in njuna hči), pa so vedele, da je v takem stanju še veliko bolj eksploziven in nasilen, kot je lahko bil že trezen, zato so bile prestrašene. In zgodila se je tragedija.

Okrog enih se je, sodeč po obtožbi, spravil nad ostarelo mater, ki se je že odpravila k počitku. Kar tri ure naj bi jo pretepal ter ji pri tem zlomil zgornjo in spodnjo čeljust, roke in več reber. V tem delu je zdaj obtožen povzročitve hude telesne poškodbe, ki pa jo je zaradi pijanosti zagrešil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti.

Potem se je odpravil v posteljo in zaspal. Hudo ranjena mati je v strašnih bolečinah obležala v mlaki krvi, bila je gola, močno jo je zeblo, Draganova partnerka in hčerka pa sta se ga tako bali, da si zanjo nista upala poskrbeti, kaj šele poklicati na pomoč, saj bi se nasilnež utegnil prebuditi in se spraviti še nad njiju.
 

Kri razmazal po stopnicah


Predramil se je ob osmih. Takrat ni več bil tako zelo pijan in to, kar je zagrešil tedaj, naj bi storil po mnenju psihiatrinje v popolnoma prištevnem stanju. Znova se je odpravil k materi, jo s postelje zvlekel v kopalnico pod tuš, nanjo zlival vodo, močan curek vode pa usmerjal v njena usta. V nekem trenutku jo je z rokami zagrabil za vrat tako močno, da ji je na več mestih zlomil hrustanec. Prizorišče je malce preuredil, popivnal je nekaj kapljic materine krvi, jih razmazal po stopnicah, potem pa poklical reševalce in jim sporočil, da se je zgodila nesreča, da je njegova mati padla po stopnicah. Toda preiskovalcev mu ni uspelo pretentati.

Zaradi tega dejanja je obtožen umora iz maščevanja, svoji materi naj bi namreč dolga leta očital, da so ga starši kot otroka zapostavljali, mu govorili, da bi moral biti punčka, favorizirali pa brata ter nanj prepisali hišo. Starki v strahu pred nasilnim sinom ni preostalo drugega, kot da se mu nenehno opravičuje.

Med preiskavo umora se je pokazalo še, da je bil Kukanja več let nasilen ne le do matere, ampak tudi do partnerice, ki je težka invalidka, ter mladoletne hčerke, zato je obtožen tudi kaznivega dejanja nasilja v družini in zanemarjanja mladoletne osebe oziroma surovega ravnanja s hčerko.

Tožilstvo očitkov na njegov račun na današnjem predobravnavnem naroku pred novogoriškim okrožnim sodnikom Igorjem Majnikom še ni predstavilo, je pa Kukanja odločno zavrnil vse, kar je proti njemu v štirih točkah obtožbe napisala tožilka Marta Durnik Vukelić. »Vse, kar se je zgodilo, je lapsus. Veliko tega se mi je nabralo v življenju, sigurno sem tudi za kaj kriv, zagotovo pa ne za stvari, ki so zapisane v obtožbi. Otroka sem lepo vzgajal, tudi za invalidno ženo sem skrbel. Ničesar ne priznavam, niti krivde za umor. Sploh ne vem, kako je mama umrla. Pravijo, da zaradi zadušitve. Jaz pa nisem dušil nikogar.«



Med dokaznimi predlogi je izstopalo nasprotovanje obtoženčevega odvetnika Mitje Podgornika predlogu tožilstva, da zaradi zaščite oškodovank – Kukanjeve 60-letne partnerice in 20-letne hčerke – njuni izpovedi iz preiskave le preberejo. Obramba zahteva njuno neposredno zaslišanje. V tem primeru, tako tožilka, »pa predlagam, da za čas njunega zaslišanja obdolženca odstranite iz sodne dvorane. Pri obema je namreč prisotnih več okoliščin, denimo strah pred njim in sindrom žrtev. V njegovi navzočnosti si ne bi upale govoriti resnice.«

Datum začetka sojenja še ni določen, bo pa to potekalo pred velikim kazenskim senatom, Kukanji bo pretila zaporna kazen od 15 do 30 let.