Na zavodu za šolstvo zasegli dokumentacijo, elektronske naprave in zavarovali podatke na elektronskih medijih

V preiskavah nikomur niso odvzeli prostosti.
Fotografija: V preiskavah nikomur niso odvzeli prostosti. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
V preiskavah nikomur niso odvzeli prostosti. FOTO: Oste Bakal

Ljubljanski kriminalisti so pozno ponoči končali torkove hišne preiskave, povezane z domnevno spornimi nakazili zavoda za šolstvo tujemu zdravilcu za študije, ki jih ta menda ni napisal. Kriminalisti nadaljujejo zbiranje obvestil in pregled zaseženih predmetov, so sporočili s policije.

Na Policijski upravi Ljubljana so še dodali, da so med hišnimi preiskavami zasegli dokumentacijo, elektronske naprave, zavarovali so tudi podatke na elektronskih medijih.

Kriminalisti nadaljujejo zbiranje obvestil ter pregled in analizo zaseženih predmetov, vse v smeri utemeljevanja suma kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, česar so osumljene štiri fizične osebe. Po vseh zbranih obvestilih in pridobljenih dokazih bo po izvedenem predkazenskem postopku o ugotovitvah obveščeno Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, so pojasnili.

V preiskavah nikomur niso odvzeli prostosti.

Med preiskavami na zavodu za šolstvo so zasegli dokumentacijo, elektronske naprave, zavarovali pa tudi podatke na elektronskih medijih. FOTO: Blaž Samec/Delo
Med preiskavami na zavodu za šolstvo so zasegli dokumentacijo, elektronske naprave, zavarovali pa tudi podatke na elektronskih medijih. FOTO: Blaž Samec/Delo


Sum, da je bil honorar nakazan za plačilo drugih storitev


Časnik Večer je pred kratkim poročal, da je policija marca na ministrstvu za izobraževanje in na zavodu za šolstvo opravila hišne preiskave v povezavi z domnevno spornim plačilom avtorskega honorarja armenskemu zdravilcu Rubenu Papianu za študije, ki jih ta menda ni napisal. Domnevno sumijo, da je bil honorar Papianu v resnici nakazan za plačilo nekaterih drugih storitev.

Sporne študije, pod katere naj bi se podpisal Papian, pa naj bi bile zelo podobne knjigam oziroma prepisane iz knjig, katerih avtorica je zdaj že nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje Andreja Barle Lakota, ki je bila v tistem času direktorica urada za razvoj izobraževanja.

V torek naj bi kriminalisti med drugim obiskali ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Pedagoški inštitut, Šolo za ravnatelje, pa tudi ministrstvo za delo, kjer je zdaj zaposlena Barle Lakota. Ta zadeve ni hotela komentirati.