Požar na Goriškem Krasu je pod nadzorom

Zgorelo je med pet in šest hektarov suhe trave, podrastja in del borovega gozda. Okoli 120 gasilcem sta pomagala slovenski in italijanski helikopter.
Fotografija: FOTO: Civilna zaščita Gorica/Facebook
Odpri galerijo
FOTO: Civilna zaščita Gorica/Facebook

Na območju občine Miren-Kostanjevica je zagorelo, je popoldan prvi poročal Primorski dnevnik. Zagorelo je na vzpetini nad Mirnom, v Lokvici, v bližini daljnovoda, požar je bil precej obsežen. Zagorelo je okrog 16. ure, steber dima pa je bil že tedaj viden tudi v okoliških krajih na italijanski strani meje.

Kot so nam potrdili na Gasilski enoti Nova Gorica, so se v intervencijo vključili gasilci z območja severnoprimorske in obalno-kraške regije.

Požar se hitro širi proti Cerju

Slovenska tiskovna agencija je okoli 22.30 ure zapisala, da je požar pod nadzorom, pri čemer se je sklicevala na vodjo intervencije Simona Vendramina. K temu sta precej pripomogla slovenski in italijanski helikopter, ki sta okoli 120 gasilcem pomagala pri gašenju. Kljub temu na požarišču preko noči ostaja požarna straža, skupno okoli 50 gasilcev.

Vendramin je povedal še, da na tem območju močno piha, zato bodo morali biti prisotni gasilci pozorni, da požar spet ne vzplamti.

»Zjutraj bomo nadaljevali delo. Preko noči pa bodo večjo pozornost namenili predvsem robovom požarišča in pazili na to, da se požar ne bi znova razširil,« je še dejal Vendramin, ki ocenjuje, da je zgorelo med pet in šest hektarov suhe trave, podrastja in del borovega gozda.

Čez dan je bilo na terenu okoli 120 gasilcev iz poklicne gasilske enote Nova Gorica in prostovoljnih gasilskih društev (PGD) Nova Gorica, Kanal, Dobrovo. Šempeter, Dornberk, Renče-Vogrsko, Kostanjevica na Krasu, Komen in pripadniki izobraževalnega centra Ig, ki opravljajo požarno stražo v Sežani. Pomagali so jim tudi italijanski gasilci.

Poleg slovenskega in italijanskega helikopterja so se gasilcem pridružili še pirotehniki, ki so pomagali usmerjati gasilce pri gašenju požara, saj je na tem območju še precej neeksplodiranih ubojnih sredstev iz prve svetovne vojne.

Požarna ogroženost velja od 1. julija

Sicer pa je Uprava za zaščito in reševanje že s 1. julijem 2022 razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja na območju celotne države, na kar na svoji speltni strani opozarja tudi občina Miren-Kostanjevica.

Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete.

Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajala poostren nadzor, še navajajo.

O tem, kaj je zanetilo požar na vzpetini nad Mirnom, še ni jasno.

Preberite še: