Nekateri vozniki tovornjakov med vožnjo gledajo celo filme

Policisti so se na območju policijske uprave Celje posvetili voznikom tovornih vozil, ki imajo z upoštevanjem pravil pogosto težave.
Fotografija: Notranjost kombiniranega vozila, s katerim spremljajo voznike tovornih vozil. FOTO: Špela Kuralt
Odpri galerijo
Notranjost kombiniranega vozila, s katerim spremljajo voznike tovornih vozil. FOTO: Špela Kuralt

Celje – Agencija za varnost prometa in policija do 27. januarja v vseslovenski akciji opozarjata na nevarnost in prepoved uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. Policisti so se danes na območju policijske uprave Celje posebej posvetili voznikom tovornih vozil, ki imajo z upoštevanjem teh pravil pogosto težave.

»Ugotavljamo, da vozniki tovornih vozil dejansko zelo slabo spoštujejo pravila. Opazili smo, da med vožnjo berejo časopis, spremljajo internet, se pogovarjajo, gledajo filme, vozijo, ne da bi roke imeli na volanu, vozijo z nogami. In potem se pravzaprav ne moremo čuditi, ko voznik iz neznanega vzroka zapelje levo ali desno ter povzroči hudo prometno nesrečo. S takimi akcijami želimo doseči, da bi se ti profesionalni vozniki zavedali svoje odgovornosti, ki jo imajo, ko vozijo vozilo, ki ima 40 ton,« je povedal komandir postaje prometne policije Celje Vinko Mlakar.

Za spremljanje voznikov tovornih vozil morajo imeti policisti poseben avtomobil, saj je kabina tovornega vozila tako visoko, da iz običajnega policijskega avtomobila kršitev ne bi mogli opaziti. V posebnem kombiniranem vozilu imajo tako na strehi dve kameri, ki posnameta dogajanje v kabini, znotraj kombija pa sproti spremljajo dogajanje na več ekranih. »Če opazimo prekršek, ko se peljemo mimo tovornega vozila, ga dokumentiramo, vozilo na primernem počivališču ustavimo in voznika prekrškovno obravnavamo,« je razložil Mlakar. Dejal je, da je za vse voznike enaka kazen pri uporabi mobilnega telefona, to je 120 evrov: »Zakonodaja ne loči profesionalnih voznikov od ostalih, tudi zato se nam zdi, da je pomembno, da posvečamo profesionalnim voznikom še večjo pozornost. Vsak mesec imamo dve taki akciji in običajno vsakič odkrijemo od deset do petnajst kršitev.«
 

Previdno tudi pri kajenju in hrani


Da bi bile kazni višje, se zavzemajo na Agenciji za varnost prometa, kot so zapisali v sporočilu za javnost: »Po našem predlogu bi uporaba mobilnega telefona za vožnjo veljala kot hujši prekršek, za katerega bi kršitelj poleg denarne kazni v višini 250 evrov dobil tudi tri kazenske točke.« V lanskem letu je policija ugotovila 22.704 primerov kršitev in izdala 17.465 plačilnih nalogov zaradi uporabe mobilnih telefonov med vožnjo..

Policisti opozarjajo, da pozornost zmanjšuje tudi odvijanje sendvičev, pitje, kajenje, pri mladih voznikih pogovor s sovoznikom ali celo preoblačenje za volanom. »Uporaba mobilnega telefona, posebej pisanje sporočil, je sankcionirano. Ostali dejavniki, ki prav tako zmanjšajo pozornost, pa zakonsko niso prepovedani. Jih pa seveda odsvetujemo,« je zaključil Mlakar.