Nesreča v rudniku zlata v Kongu zahtevala okoli 50 življenj

Po trditvah oblasti v mestu Kamituga naj bi se nesreča zgodila zaradi ugrezanja tal ob obilnem deževju, nekateri domačini krivijo reko.
Fotografija: Arhivski posnetek rudnika zlata v bližini Kamituge na vzhodu Konga. V improviziranih rudnikih so nesreče pogosto smrtonosne. FOTO: Djaffar Al Katanty/Reuters
Odpri galerijo
Arhivski posnetek rudnika zlata v bližini Kamituge na vzhodu Konga. V improviziranih rudnikih so nesreče pogosto smrtonosne. FOTO: Djaffar Al Katanty/Reuters

V rudniški nesreči v mestu Kamituga v Demokratični republiki Kongo je včeraj umrlo okoli 50 ljudi. Po trditvah mestnih oblasti naj bi se nesreča zgodila zaradi ugrezanja tal ob obilnem deževju, medtem ko nekateri domačini pričajo, da je predore v rudniku zlata zalila voda iz bližnje reke, ki je v deževju poplavila.Guverner province Theo Ngwabidje Kasi je izrazil obžalovanje zaradi tragične smrti 50 ljudi, večinoma mladih. Je pa župan mesta Kamituga Alexandre Bundya dodal, da natančnega števila umrlih še nimajo. Žrtev naj bi bilo po nekaterih podatkih še več, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
 

Rešil se je le en rudar


Nesrečo je preživel le en rudar. Po pričanju nekaterih domačinov naj bi se nesreča zgodila, ko je zaradi deževja poplavila reka blizu rudnika. Voda je nato vdrla v tri predore, rudarjem pa se zaradi močnega toka ni uspelo rešiti iz jame. Župan Bundya je medtem za nesrečo okrivil ugrezanje tal zaradi nalivov. Razglasil je dvodnevno žalovanje in meščane pozval, naj pomagajo pri iskanju preminulih.

V improviziranih rudnikih v Demokratični republiki Kongo so rudniške nesreče pogosto smrtonosne. Veliko rudnikov je na oddaljenih območjih, zaradi česar se o nesrečah izve malo.

Predstavniki civilne družbe so že pozvali k temeljiti preiskavi vzroka nesreče in k temu, naj oblasti prevzamejo odgovornost zanjo.