Neuradno: Županja Ruš in sestra ovadeni zaradi nakupa občinskega stanovanja

Na ruški občini trdijo, da je bila županja Urška Repolusk seznanjena s predkazenskim postopkom, z ovadbo pa ne.
Fotografija: Županja Ruš Urška Repolusk (na fotografiji levo). FOTO: Marko Pigac/pigac.si
Odpri galerijo
Županja Ruš Urška Repolusk (na fotografiji levo). FOTO: Marko Pigac/pigac.si

Mariborski kriminalisti so na okrožno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper uradno osebo pravne osebe javnega prava na območju Policijske uprave Maribor zaradi suma zlorabe položaja pri prodaji nepremičnine v javni lasti.

Ovadbo so podali zoper še eno fizično osebo zaradi pomoči pri tem dejanju. Po neuradnih informacijah medijev, med drugim časnika Večer in portala 24ur, sta ovadeni županja Občine Ruše Urška Repolusk in njena sestra zaradi nakupa občinskega stanovanja.

Kot so danes sporočili z mariborske policijske uprave, so s preiskavo suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic začeli julija lani. V predkazenskem postopku so ugotovili, da je uradna oseba pravne osebe javnega prava v letu 2020 izrabila svoj položaj pri prodaji nepremičnine v javni lasti. Za to kaznivo dejanje je predpisana kazen od treh mesecev do pet let zapora.

Na ruški občini poudarjajo, da s tem niso seznanjeni. Odzvali so se na družbenem omrežju Facebook.

FOTO: Občina Ruše/Facebook
FOTO: Občina Ruše/Facebook

Sporno občinsko stanovanje je leta 2020 na javni dražbi kupila županjina sestra, ki živi v Nemčiji, kasneje pa je to prešlo v solastništvo županje. Repolusk je na novinarski konferenci februarja letos zatrdila, da je prodaja občinskega stanovanja potekala zakonito in da sama »ni naredila nič narobe«. Poudarila je, da se na javni dražbi lahko pod enakimi pogoji poteguje vsak, sama pa se je izločila iz postopka.

Kot je dejala, je bilo to stanovanje vključeno v načrt prodaje že leta 2011, bilo je prazno in neobnovljeno, ni bilo neprofitno in občina je bila le delni lastnik stavbe, v katerem se nahaja. Neuspešni sta bili že dve javni dražbi zanj, decembra 2020 pa je bila sklicana še tretja dražba, in sicer z le 15 odstotkov nižjo izklicno ceno namesto dovoljenih 30 odstotkov, je povedala.