Odpadno blato v Šentjurju bodo odstranili še danes

Za odkritjem odpadnega blata v Dramljah maja je to že drugi primer na območju občine Šentjur.
Fotografija: Nova črna deponija v občini Šentjur je skoraj v središču mesta. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Odpri galerijo
Nova črna deponija v občini Šentjur je skoraj v središču mesta. FOTO: Špela Kuralt/Delo

Na Policijski upravi Celje so potrdili včerajšnje poročanje medijev o novem odkritju nelegalno odloženega odpadnega blata na območju Šentjurja. Tudi v tem primeru gre za blato, ki ima najverjetneje poreklo v eni izmed čistilnih naprav.

image_alt
Odkrili novo črno odlagališče komunalnega blata


Kot je danes sporočila predstavnica celjskih policistov Milena Trbulin, so jih o odkritju obvestili včeraj. Okoli 20 kubičnih metrov blata se nahaja na travnati površini ob ulici Leona Dobrotinška v Šentjurju, nasproti industrijske cone Bohor. Policisti so ugotovili, da so ga nelegalno odvrgli med 10. in 21. majem. Občina je bila, kot pravi župan Marko Diaci, obveščena včeraj.

Policisti primer obravnavajo kot hujši poseg v ekosistem v naravnem okolju oziroma kot kaznivo dejanje obremenjevanja in uničevanja okolja po 332. členu kazenskega  zakonika.


Zavohali smrad

 
Policiste je menda obvestil občan, ki je zavohal smrad. Ob našem današnjem obisku je še vedno malo zaudarjalo, direktor JKP Šentjur Matjaž Žmahar je razložil, da je bilo včeraj precej huje: »Sonce je naredilo nekakšno skorjico, relativno tanko, ampak tisto preprečuje neznosen smrad.« Dodal je, da gre za toliko blata, kot ga lahko pripelje en večji tovornjak.
 
Zemljišče, na katerem je blato odloženo, je v lasti občine Šentjur. »Glede na to, da je zemljišče občinsko, bomo morali to mi odpeljati. Odločil sem se, da bo to danes,« je dejal župan Marko Diaci. Napovedal je, da bodo zahtevali povračilo za sanacijo od povzročitelja, če ga bodo seveda našli.

Blato v Dramljah je na zasebnem zemljišču. FOTO: JKP Šentjur
Blato v Dramljah je na zasebnem zemljišču. FOTO: JKP Šentjur

 

Za Dramljami že drug primer v občini Šentjur


O podobnem primeru so jih obvestili tudi 7. maja. V tistem primeru je neznani voznik večjo količino odpadnega blata odložil na območju Dramelj, prav tako na območju občine Šentjur. Tudi v tem primeru preiskava še poteka, šlo naj bi za kar 400 do 500 kubičnih metrov blata. 

Policija morebitne očividce oziroma vse, ki karkoli vedo o teh dejanjih, prosijo, da podatke sporočijo na telefonsko številko Policijske postaje Šentjur, interventno številko 113 ali na anonimno številko policije 080 1200.

Deževje je nezakonito odloženo blato v Dramljah spralo v bližnji potok in uničilo ribji živelj. FOTO: JKP Šentjur
Deževje je nezakonito odloženo blato v Dramljah spralo v bližnji potok in uničilo ribji živelj. FOTO: JKP Šentjur


Žmahar je zatrdil, da blato v Šentjurju in v Dramljah zagotovo ni iz njihove čistilne naprave: »Za prevoz blata imamo izbranega partnerja, ki enkrat tedensko blato odpelje. Trenutno ga vozi na sežig v Avstrijo. Evidence so zelo stroge, imamo redne inšpekcijske preglede. Evidenčni listi so dokazilo, da so blato odpeljali, kakšno količino, kam, registracija vozila, ime voznika. Zagotovo to blato ni od nas. Mi smo resno podjetje, ki resno opravlja to funkcijo. Tudi v svoji politiki kakovosti imamo zapisano visoko stopnjo percepcije do varovanja okolja.«
 
Če bo JKP danes odstranil blato iz Šentjurja, jih v Dramljah ne bo. Žmahar ocenjuje, da je tam okoli 300 ton blata, kar pomeni, da je tja blato pripeljalo od 30 do 50 težkih tovornjakov.

Tudi v primeru Dramelj preiskava še poteka. FOTO: PU Celje
Tudi v primeru Dramelj preiskava še poteka. FOTO: PU Celje

 


Ribja katastrofa


Gospodar ribiške družine Voglajna Janko Plahuta je dejal, da blato, ki so ga našli v Šentjurju, z vidika vodotokov ni problematično, saj je kar oddaljeno. Povsem drugače pa je v Dramljah, kjer je blato ob velikem deževju spralo v Slatinski potok, Plahuta je rekel, da je »šlo kot lava«.
 
V potoku so sicer živele majhne, zaščitene ribe, to je bil prav čas drsti, razlaga Plahuta: »Snov se je usedla na dno in ta ribji živelj je uničen. Nekaj let bo trajalo, da se obnovi. Težava je tudi, ker se blato še vedno spira v potok, kadar dežuje. Niti ne vemo, ali bo kdo to odstranil. Pa tudi če bo kdo to odstranil, rib nekaj časa ne bo nazaj. Vlagati jih pa tudi ne moremo, ker zaščitenih rib ne moreš kupiti.«

Preberite še: