Po trčenju pešca obležala 50 metrov stran

Tragična nesreča na Dunajski cesti je terjala dve življenji. Ena oseba je umrla na kraju nesreče, druga v UKC Ljubljana.
Fotografija: Prehod za pešce, kjer je pijani voznik ponoči zbil dva moška. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Prehod za pešce, kjer je pijani voznik ponoči zbil dva moška. FOTO: Roman Šipić/Delo

Tragična noč v Ljubljani. Štirideset minut čez polnoč je voznik osebnega vozila na Dunajski cesti pri Gospodarskem razstavišču zbil dva pešca in pobegnil s kraja nesreče.

En moški je umrl na kraju nesreče, drugi v UKC Ljubljana, kamor so ga prepeljali s težjimi poškodbami. Umrla sta bila stara 53 in 64 let.



FOTO: Roman Šipić/Delo
FOTO: Roman Šipić/Delo

 

Prijeli so ga v Črnučah


Triintridesetletnik je z osebnim vozilom VW passat peljal po Dunajski cesti iz smeri Bavarskega dvora proti Linhartovi cesti. Za križiščem z Vilharjevo ulico ni upošteval rdeče luči, takrat pa sta z njegove leve proti desni strani prehod za pešce prečkala dva moška.

Voznik je po trčenju zdrsel naprej in zapeljal čez robnik na sredinsko zelenico, kjer je trčil še v drog javne razsvetljave. Nato je brez ustavljanja odpeljal naprej po Dunajski cesti v smeri Črnuč, kjer so ga policisti kmalu po nesreči izsledili in prijeli.
 

Alkotest pokazal prisotnost alkohola


Kako silovito je bilo trčenje, priča podatek, da sta pešca po trčenju obležala približno 50 metrov stran. Glede na poškodbe na vozilu in drogu javne razsvetljave ter glede na položaj pešcev po trčenju, kaže, da voznik ni vozil s predpisano hitrostjo, pojasnjuje policijski inšpektor Refik Hodžić z ljubljanske policijske uprave. Dodaja, da so voznika potem, ko so ga izsledili, preizkusili z alkotestom, ki pa je pokazal vsebnost alkohola nad dovoljeno mejo - 1.01 mg alkohola v litru izdihanega zraka - odredili so mu tudi strokovni pregled za ugotavljanje prisotnosti alkohola, mamil in drugih psihoaktivnih snovi. Pri 33-letniku so namreč zasegli štiri alu zavitke z belo prašnato snovjo, za katero sumijo, da gre za kokain. Izsledki strokovnega pregleda še niso znani.
 

Občani sporočili lokacijo voznika


Hodžić še pojasnjuje, da so po nesreči na številko 113 prejeli več klicev občanov, ki so jih obveščali o dogajanju, prav tako so jim sporočili lokacijo voznika, ki se je bil po nesreči ustavil na Bežigradom in so ga videli, ko je izstopil iz avta.

Policisti nadaljujejo zbiranje obvestil, voznika pa bodo kazensko ovadili in ga pripeljali k preiskovalnemu sodniku; za dejanje je zagrožena kazen do 12 let zapora.

Kraj nesreče sta si ogledala tudi dežurni tožilec in dežurna preiskovalna sodnica, ki je za oba pokojna odredila sodno obdukcijo.

Prizorišče današnje tragične nesreče. FOTO: Roman Šipić/Delo
Prizorišče današnje tragične nesreče. FOTO: Roman Šipić/Delo


Prizorišče današnje prometne nesreče. FOTO: Roman Šipić/Delo
Prizorišče današnje prometne nesreče. FOTO: Roman Šipić/Delo

 

Črni seznam


Na slovenskih cestah je letos v prometnih nesrečah umrlo že 20 ljudi, lani v tem času osem. Po podatkih agencije za varnost prometa približno vsaka enajsta prometna nesreča nastane kot posledica pitja alkohola, pri prometnih nesrečah s smrtnim izidom pa povprečno vsaka tretja.

Infografika: Delo
Infografika: Delo




Današnja nesreča spominja na eno najbolj tragičnih smrtnih prometnih nesreč s pobegom, ki se je zgodila 6. maja 2013 okrog pol devetih zvečer, ko je takrat 35-letnik prehitro vozil po Slovenčevi v Ljubljani in na prehodu za pešce zbil 19-letnici. Javnost je dodatno razburil podatek, da je voznik po silovitem trčenju odpeljal, nekaj ulic stran pa parkiral močno poškodovan avto in se vrnil. A le zato, ker je hotel s kraja odnesti odpadlo registrsko tablico. Načrte so mu prekrižali občani, ki so ga pridržali do prihoda policije. Po ugotovitvah preiskovalcev je vozil med 70 in 80 kilometri na uro (omejitev je 50), našli so sledi prepovedane konoplje in kokaina. Obsojen je bil na osem let zapora.

Bilo je 10. decembra 2016, ko je na prehodu za pešce v središču Ljubljane voznik taksija okoli pol treh zjutraj zbil 18-letnika, ki je cesto prečkal na zaznamovanem prehodu za pešce. Za posledicami nesreče je umrl dva dni kasneje. Sodni postopek še traja, saj voznik lani ni priznal krivde v zameno za triletno zaporno kazen in leto dni odvzema vozniškega dovoljenja.
 

Zbil nosečnico


Sredi februarja so osem let in osem mesecev zapora določili 30-letniku, potem ko je priznal krivdo za tragično prometno nesrečo na Nasipni ulici na Pobrežju v Mariboru konec lanskega oktobra. Plavec, ki je vozil močno pijan (kar 1,76 promila v izdihanem zraku) je na prehodu za pešce zbil visoko nosečo 27-letnico. Dan po nesreči je preminila, štiri dni kasneje še otrok.

Na ljubljanski Celovški cesti je 20. marca 2017 umrla 20-letna kolesarka. Vanjo je s hitrostjo najmanj 105 kilometrov na uro trčil tedaj 22-letnik. Ugotovitev sodišča je bila, da je kolesarka res zapeljala skozi rdečo luč, a tako tragičnih posledic ne bi bilo, če bi voznik vozil s predpisano hitrostjo, saj bi lahko pravočasno zavrl tudi, če bi peljal le nekoliko prehitro. Na prvi stopnji je obsojen na dve leti in tri mesece zapora.