Pet oseb osumljenih overitve lažne vsebine pri cepljenju

Osumljeni se je v zadnjih dveh mesecih v različnih terminih na cepilnem mestu identificiral v imenu drugih osumljencev in se zanje cepil.
Fotografija: Glede na zbrana obvestila se je osumljeni v zadnjih dveh mesecih identificiral v imenu drugih osumljencev. Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Glede na zbrana obvestila se je osumljeni v zadnjih dveh mesecih identificiral v imenu drugih osumljencev. Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic/Delo

Kriminalisti so zaradi manipulacije pri cepljenju proti bolezni covid-19 kazensko ovadili pet moških z območij Gorenjske in Ljubljane, so sporočili s Policijske uprave (PU) Kranj. Peterica je osumljena kaznivega dejanja overitve lažne vsebine.

Glede na zbrana obvestila se je prvoosumljeni v zadnjih dveh mesecih v različnih terminih na cepilnem mestu identificiral v imenu preostalih osumljencev in se zanje cepil. »Na ta način je zaradi pridobivanja evropskega digitalnega covidnega potrdila pristojni zdravstveni organ spravil v zmoto. Za tri soosumljene je do prijetja prejel po en odmerek cepiva (na drugega je bil naročen), za četrtega in za sebe pa je že prejel po dva odmerka cepiva,« so v sporočilu za javnost zapisali pri PU Kranj. 

Moški je tako prejel sedem odmerkov cepiva, prijeli pa so ga pri poskusu osmega cepljenja. Zanj so policisti odredili pridržanje.

Plačali so mu za cepljenje

S kazensko ovadbo so osumljenca prejšnji teden privedli na pristojno sodišče, ki je zanj odredilo pripor. Prvoosumljeni je za prejeta cepiva prejel nizko plačilo, pri čemer so možje v modrem ugotovili še, da je četverica za svojo korist izrabila njegovo stisko in osebne okoliščine ter ga kljub možnim posledicam za njegovo zdravje napeljala k izvršitvi kaznivega dejanja.

image_alt
Provokacija ali goljufija?

Kdor spravi pristojni organ ali notarja v zmoto in s tem doseže, da ta v javni listini, zapisniku, knjigi ali poslovni listini potrdi kar koli lažnega, kar naj bi bil dokaz v pravnem prometu, se kaznuje z zaporom do treh let, so pojasnili na PU Kranj. Enako se kaznuje tudi, kdor uporabi javno listino, zapisnik, knjigo ali poslovno listino iz prejšnjega odstavka, čeprav ve, da je lažna. 

Vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj Primož Donoša je pojasnil, da je vseh pet oseb osumljenih storitve istega kaznivega dejanja, torej overitve lažne vsebine. Vsi so slovenski državljani stari med 30 in 50 let, je povedal Donoša. Dodal je, da je bilo covidno potrdilo za tistega, ki naj bi lažno prejel dva odmerka, tudi že razveljavljeno.

Glede na zbrana obvestila se je osumljeni v zadnjih dveh mesecih identificiral v imenu drugih osumljencev. Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen/Delo
Glede na zbrana obvestila se je osumljeni v zadnjih dveh mesecih identificiral v imenu drugih osumljencev. Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen/Delo

Samega poteka preiskave ni mogel razkriti, je pa povedal, da je kriminalistična preiskava stekla po pridobljenem podatku o domnevni manipulaciji s cepljenji. Pri preiskavi je policija sodelovala tudi s cepilnim centrom, kjer se je osumljenec vsakič cepil in kjer so mu preprečili prejem osmega odmerka, na katerega je bil že pripravljen.

Izkoristili so njegovo stisko

Direktorica Zdravstvenega doma Kranj, ki izvaja cepljenja v kranjski vojašnici, Lilijana Gantar Žura je povedala, da so pri preiskavi sodelovali na tistih področjih, kjer je policija od njih to pričakovala. Pojasnila je, da na cepilnem mestu pregledujejo osebne dokumente in zdravstvene kartice. Zagotovila je, da so pri tem striktni, da pa se je morda takrat, ko je bila v cepilnem centru velika gneča, zaradi želje po pospešitvi postopkov morda kaj spregledalo.

Kot je poudarila, sama osebno ne obsoja človeka, ki se je cepil, saj je dejanja najbrž storil v stiski. Obsoja pa tiste, ki so njegovo stisko izrabili, in ti bi morali po njenem mnenju biti deležni večje kazni.

Na vprašanje, kakšna je nevarnost, da nekdo v kratkem času prejme kar sedem odmerkov cepiva, pa je odgovorila, da sama ni strokovnjakinja za cepiva, da pa verjetno obstajajo standardi in normativi, zato se cepi le dvakrat in nato še s tretjim, poživitvenim odmerkom.

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob obisku ZD Postojna primer označil za popolnoma nesprejemljivega. »Želim si, da inštitucije, ki obravnavajo take primere, opravijo kvalitetno delo in skladno s pooblastili, ki jih imajo, stvar sanirajo, ali izrečejo ukrepe, ki so potrebni,« je poudaril. Ob tem je prebivalce pozval k odgovornemu ravnanju.

Preberite še: