Priča se strelcev še zdaj boji

Natakar, ki mu je domnevno obtoženec mimo glave pognal kroglo, se je zlomil.
Fotografija: Sprva sta streljala pred lokalom Annalissa. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Sprva sta streljala pred lokalom Annalissa. FOTO: Dejan Javornik

Ljubljana – Za svojo usodo bosta predvidoma jutri izvedela bosanska državljana Edin Karajić in Jasmin Alagić, ki sta obtožena, da sta maja oborožena s pištolama motovilila po lokalih v Šiški in Dravljah in povzročila pravi preplah. Zaradi njiju ima ena ključnih prič v tem postopku še zdaj težave.

Tožilka Katjuša Čeferin je pred koncem sodnega procesa napovedala spremembe obtožbe, v kateri Karajiću in Alagiću zdaj očita nasilništvo, povzročitev splošne nevarnosti, grožnjo in poškodovanje tuje stvari. Na predobravnavnem naroku je v zameno za priznanje krivde predlagala kazen leto in 11 mesecev zapora za Karajića in dve leti in pol zapora za Alagića, za oba pa tudi petletni izgon iz Slovenije.

Očitke sta pred okrožnim kazenskim sodnikom Marjanom Pogačnikom zanikala. Dvanajstega maja sta bila v kavarni Annalisa, ob odhodu pa menda nista hotela poravnati računa. Natakar je odšel za njima in ju pozval, naj to storita, takrat pa se je eden od njiju obrnil, iz jakne potegnil pištolo crvena zastava M70 (takšno je imel pri sebi tudi drugi) in cev prislonil na njegovo glavo. »Samo še nekaj reci, pa te ubijem,« naj bi mu dejal v srbohrvaščini, nato pa pištolo odmaknil in ustrelil mimo natakarjeve glave. Ko sta odhajala, so ljudje slišali še nekaj strelov.

Napotila sta se v pub Tut en kamn. Domnevno sta vpila na goste in na terasi tolkla po steklu lokala. Natakarica je hotela poklicati policijo, a ji je Alagić iztrgal telefon iz rok in ga vrgel na tla, da se je razbil. Gosta, ki sta hotela umiriti situacijo, pa je menda Alagić udaril s pestjo. Ob tem je Karajić domnevno izvlekel pištolo in meril v goste.
 

Neznanec obiskal pričo


Na glavni obravnavi so zaslišali tudi eno od ključnih prič v tej zgodbi, natakarja iz Annalise. Toda precej se je zapletlo; na vrata Pogačnikove sodne dvorane je potrkala sodna uslužbenka in sodniku sporočila, da je priča prišla na sodnijo, vendar dlje od vhodnih vrat noče, saj pravi, da se preveč boji obtožencev, da bi se soočil z njima. Sodnik je sam odšel do njega in mu obljubil, da ga bodo zaslišali v nenavzočnosti Bosancev, potem pa jima bodo njegovo izpoved prebrali.

»Takrat sem doživel živčni zlom, trije specialci so me morali umiriti. Pozneje je prišel v lokal en fant. Rekel je, naj pazim, kaj bom govoril na sodišču, da se mi kaj ne zgodi. Rekel je tudi, da bodo bratje prišli in se še malo pogovorili z mano. Jaz bi pa rad dogodek čim prej pozabil, ga izbrisal iz spomina,« je povedal natakar, ki je imel globoko čez oči poveznjeno kapo s šildom.

Ko ga je tožilka pobarala o povedanem v preiskavi, da naj bi eden od obtožencev ustrelil mimo njegove glave, je priča odvrnila, da ima vsega dovolj, da ne bo več govorila, ter zahtevala odvetnika in psihiatra. V dvorano so pripeljali Karajića in Alagića. Medtem ko je priča sedela na zadnji klopi in ihtela, so jima prebrali, kaj je povedal. Pripomb na slišano nista imela.