Ravnanje pristojnih po utopitvi dečka bosta preverili ministrstvi

Ministrstvo za delo je odredilo nadzor CSD Severna Primorska, ministrstvo za notranje zavede pa preverja strokovnost in zakonitost delovanja policije.
Fotografija: Soča. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Odpri galerijo
Soča. FOTO: Špela Kuralt/Delo

Po izpovedi staršev v Soči utopljenega desetletnega dečka, ki sta bila kritična do ravnanja pristojnih v postopku, je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj odredil inšpekcijski nadzor nad delom Centra za socialno delo (CSD) Severna Primorska. Ravnanje policije v tem primeru pa bo preverilo ministrstvo za notranje zadeve (MNZ).

Kot so na MNZ pojasnili za STA, bo direktorat za policijo in druge varnostne naloge MNZ, ki je pristojen za usmerjanje in nadzor nad izvajanjem nalog in pooblastil policije, od policije zahteval pisno pojasnilo o poteku postopka in ga proučil z vidika zakonitosti in strokovnosti. Napovedali so ukrepe v primeru ugotovljenih nepravilnosti. 

Preberite še: Kopalca poskušala rešiti dečka, a je bil tok Soče premočan

Starša sta namreč v javnem pismu po utopitvi sina v reki pri Solkanu prejšnji teden med drugim pojasnila, da ob nesreči nista bila prisotna, pristojni pa da so ju o nesreči obvestili šele pet ur po dogodku. Tudi po tem, ko sta za nesrečo izvedela, nista mogla stopiti v stik z drugima otrokoma in starimi starši, ker da jima delavke CSD niso omogočile pogovora z njimi. Ob prizadevanjih staršev, da bi videla ponesrečenega otroka, se je zapletlo še na inštitutu za sodno medicino in na Žalah. Od sina sta se tako lahko poslovila, kot sta navedla, šele po nekaj ostrih besedah in dan po dogodku.

Zaradi tragičnega dogodka, ki ni bil edini v zadnjih letih, so pristojni napovedali ukrepe za večjo varnost kopalcev. Tako so že za letošnjo sezono napovedali postavitev stebričkov z barvno lestvico, s katerimi bodo označili vodostaj, ko elektrarna odpira zapornico. Prihodnje leto bodo po napovedih novogoriškega župana Klemna Miklaviča postavili brv in omejili športne aktivnosti, razmišljajo pa tudi o vzpostavitvi zvočnega signala.


Društvo primorskih arhitektov za zagotovitev varnosti ob Soči


V Društvu primorskih arhitektov so do napovedanih rešitev kritični, saj da te »ne odpravljajo ekstremnih dnevnih nihanj vode, ki so temeljni vzrok teh utopitev in so posledica delovanja državne hidroelektrarne Solkan ter imajo svoje vzroke v ekonomski računici poslovanja«.

Po njihovem prepričanju je treba upoštevati vpliv takšnega delovanja elektrarne na prostor reke in ljudi v njem ter ga ustrezno prilagoditi. Ob tem so pojasnili, da se je območje današnjega Kajak centra v Solkanu kot prostor za kopanje uporabljalo davno prej, preden je bila leta 1984 zgrajena hidroelektrarna Solkan. Zato je po njihovem mnenju treba upoštevati, da je elektroenergetska izraba Soče samo ena od njenih rab.

»Soča pri Solkanu naj bo prostor za brezskrbno in varno preživljanje prostega časa ter prostor za izvajanje raznolikih športno-rekreativnih dejavnosti, tako v urejenem kot tudi v povsem naravnem okolju. Nikakor pa to ne sme postati prostor z omejenim gibanjem in zmeraj pretečo nevarnostjo nenadnega povečanja rečnega toka, kjer bomo ljudje v nenehnem strahu za lastno varnost in varnost naših najdražjih. Hidroelektrarna Solkan mora svoje delovanje prilagoditi prostoru in ljudem,« so poudarili.

V Sindikatu obrti in podjetništva Slovenije medtem pozivajo pristojne v vodstvu soških elektrarn, Mestni občini Nova Gorica in na ministrstvu za okolje k takojšnji ureditvi zvočne signalizacije, ki bo jasno opozorila kopalce na dvig zapornic in s tem na povišanje vodostaja reke. Prav tako predlagajo stalno prisotnost izkušenega reševalca iz vode v poletnih mesecih.

Preberite še: