Razlogi za oprostitev Milka Noviča na 179 straneh

Sojenje: Milko Novič je bil oproščen obtožbe umora Janka Jamnika. Tožilstvo je napovedalo pritožbo.
Fotografija: 

Milko Novič je bil s sodbo zadovoljen.
Odpri galerijo
Milko Novič je bil s sodbo zadovoljen.

Ljubljana – Skoraj tri mesece po ustni razglasitvi sodbe Milku Noviču, obtoženemu in nato oproščenemu umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, je ljubljanski okrožni sodnik Zvjezdan Radonjić spisal pisni odpravek sodbe. Obramba je z odločitvijo sodišča zadovoljna, tožilstvo pa ima 15 dni časa za vložitev pritožbe.
Ker se bodo v ponedeljek začele enomesečne sodne počitnice, ko roki ne tečejo, se bo ta rok iztekel konec avgusta.

Noviča je sodnik Radonjić v ponovljenem sojenju oprostil obtožbe umora. Sodbo je razglasil 16. aprila in si za pisanje sodbe vzel skoraj tri mesece časa. Na kar 179 straneh je popisal potek sodnega postopka, izvedene dokaze, analiziral zagovor, izpovedbe prič in izvedenska mnenja ter tudi domnevni Novičev »seznam za fentanje«. Izpeljal je celo matematična vrednotenja dokazne vrednosti indicev in njihov izračun, ki so napeljevali na to, da je bilo Noviču nujno izreči oprostilno sodbo.

Naštel je tudi osem razlogov, na katere je oprl sklep, da Novič ni Jamnikov morilec. Med drugim nesporen alibi, da Novič v času, ki ga je imel na voljo, ni mogel priti na kraj umora, da ga mobilni telefon ne povezuje s krajem dejanja, z orožjem pa ga ne povezujejo dokazi in pomanjkljivi posnetki nadzornega sistema ter da je obtoženi dokazal izvor kontaminacije z delci, ki so ostali od streljanja, najdenimi pri njem.

Povsem jasno je tudi nakazal, da bi Jamnikov umor lahko bil povezan z nagovarjanjem k umoru še enega izmed vodilnih na Kemijskem inštitutu Janeza Plavca in celo imenoval trojico, ki je imela večjo motivacijo za Jamnikov umor.

Tožilka Blanka Žgajnar je pritožbo napovedala že takoj po razglasitvi. Za Noviča, ki je bil v prvem sojenju obsojen na 25-letno zaporno kazen, a je vrhovno sodišče sodbo nato razveljavilo, je tudi tokrat zahtevala 25 let zapora, saj meni, da mu je bilo očitano kaznivo dejanje v celoti dokazano.