Savdska princesa obsojena, ker je ugrabila vodovodarja

Domnevno ji je moral poljubiti nogo. Sestri savdskega vladarja Mohameda bin Salmana so prisodili desetmesečno pogojno kazen in 10.000 evrov kazni.
Fotografija: Sestra aktualnega vladarja Savdske Arabije Mohameda bin Salmana od izdaje mednarodne tiralice svoje domovine ni smela zapustiti. FOTO: Bandar Aldandani/AFP
Odpri galerijo
Sestra aktualnega vladarja Savdske Arabije Mohameda bin Salmana od izdaje mednarodne tiralice svoje domovine ni smela zapustiti. FOTO: Bandar Aldandani/AFP

Triinštiridesetletno Hasso bint Salman, savdsko princeso in sestro aktualnega vladarja Savdske Arabije Mohameda bin Salmana, so danes v Parizu – v njeni odsotnosti – obsodili na deset mesecev pogojne kazni in plačilo 10.000 evrov kazni, piše BBC.

Spoznali so jo za krivo, ker je v svojem luksuznem domovanju v Parizu svojemu varnostniku Raniju Saidiju naročila, naj vodovodarja Ashrafa Eida, ki so ga poklicali zaradi popravila, pretepe in zveže, nakar je moral, kot je povedal sodišču, poljubiti njeno nogo. To je odredila, ker je fotografiral njen dom.



Pariško sodišče jo je spoznalo krivo sodelovanja v nasilnem napadu z orožjem in ugrabitvi. Sodili so ji v njeni odsotnosti, a so zanjo že lani izdali mednarodno tiralico. Njenemu varnostniku je sodišče naložilo enajstmesečno pogojno kazen in kazen 5.000 evrov. Princesina francoska odvetnica Emmanuel Moyne je napovedala, da bo princesa vložila pritožbo na razsodbo.


 

Princeso razjarilo, ker se je videl njen odsev v ogledalu


Sam dogodek sicer sega v leto 2016, ko so vodovodarja z egipčanskim poreklom v princesino stanovanje na pariški aveniji Foch, poimenovani po francoskem maršalu iz prve svetovne vojne Ferdinandu Fochu, poklicali zaradi popravila. Kot je izjavil, je v kopalnici posnel nekaj fotografij, ki jih je potreboval zaradi popravila. Princeso je razjarilo predvsem to, da se je na enem izmed posnetkov z ogledalom videl njen odsev.

Zatem ga je varnostnik po njegovi izjavi pretepel, zvezal in prisilil k poljubljanju noge njegove gospodarice. Izpustila sta ga šele po več urah. »Ubij ga, psa, ne zasluži si, da bi živel,« naj bi v nekem trenutku rekla princesa, ki v savdskih medijih velja za osebnost, ki se posveča humanitarnosti in pravicam žensk. Po savdskih predpisih fotografiranje princes ni dovoljeno.

Princesa zaradi mednarodne tiralice Savdske Arabije ne sme zapustiti že od lanskega marca.