Smrtno se je ponesrečil vrhunski alpinist Grega Lačen

V dolgoletni karieri je zabeležil vrsto zahtevnih vzponov. Usoden zanj je bil sestop na Mlinarskem sedlu na območju občine Jezersko.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Navesh Chitrakar/Reuters
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Navesh Chitrakar/Reuters

Včeraj popoldne se je na Mlinarjevem sedlu na poti proti Zgornji Ravni na območju občine Jezersko smrtno ponesrečil vrhunski aplinst Grega Lačen

Nesreča se je zgodila na zahtevni zavarovani planinski poti, ki je v aktualnih razmerah pod snegom, in po kateri se z aplinistično opremo spušča s kombinacijo plezanja in hoje. Pri prečenju te zelo strme poti je alpinist padel čez visoko prepadno steno, so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Grega Lačen je bil član vrste slovenskih alpinističnih odprav. Izhajal je iz Črne na Koroškem, z družino je živel na Prevaljah.



V dolgoletni karieri je zabeležil vrsto zahtevnih vzponov. Leta 2000 se je povzpel tudi na najvišji vrh sveta v okviru odprave Ski Everest 2000. Leta 2012 je vodil prvo samostojno koroško odpravo v Karakorum, pet članov je prišlo na vrh Broad Peaka brez uporabe dodatnega kisika.



Leta 2016 sta skupaj z Andrejem Gradišnikom, s katerim sta bila več let znana kot sanjska koroška naveza, odšla v Kirgizijo. Sledila je prosta ponovitev najznamenitejše smeri v dolini Ak Su – Perestroika Crack. Opravil je tudi številne težke vzpone v domačih stenah Raduhe, Ojstrice, v stenah nad Chamonixom in drugod.

Predlani sta z Gradišnikom v zahodni steni gore Niedere Prijakt preplezala prvenstveno smer Xice na Vzhodnem Tirolskem.