Sta sodnico preslepila v korist slabe banke?

Celjski kriminalisti so kazensko ovadili dve osebi iz laške Thermane, domnevno naj bi šlo za Andreja Bošnjaka in Natašo Tomić.
Fotografija: Kriminalisti še preiskujejo tudi druge domnevne nepravilnosti v laški Thermani, v predkazenskem postopku je tudi zadeva glede izgradnje termalnega parka, kjer preiskujejo izvajalce in nekdanjega direktorja Romana Matka. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Kriminalisti še preiskujejo tudi druge domnevne nepravilnosti v laški Thermani, v predkazenskem postopku je tudi zadeva glede izgradnje termalnega parka, kjer preiskujejo izvajalce in nekdanjega direktorja Romana Matka. FOTO: Leon Vidic/Delo

Celje – Po več kot treh letih so celjski kriminalisti zaključili obsežno preiskavo dogajanja v laški družbi Thermana v letih 2014 in 2015. To je bilo obdobje, ko je družba po spornem cenitvenem poročilu in prevrednotenju strani uprave, ki jo je vodil Andrej Bošnjak, pristala v prisilni poravnavi.
 
Zaradi vodenja prisilne poravnave so nekdanji delničarji, ki so v prisilni poravnavi izgubili vse premoženje v družbi, sprožili več postopkov. Izgubili so vse, odprt je le še en postopek na gospodarskem oddelku celjskega okrožnega sodišča.
 
Kriminalistična preiskava, ki so jo danes predstavili na Policijski upravi Celje, pa je pokazala prav na nepravilnosti, o katerih nekdanji delničarji govorijo že štiri leta. »Z zbiranjem obvestil, dokazov in s hišnimi preiskavami je bilo ugotovljeno, da sta osumljena, sicer zaposlena v tej gospodarski družbi, z namenom pridobitve protipravne premoženjske koristi tretji pravni osebi z zlorabo institutov insolvenčnega prava preslepila in zapeljala pristojno sodnico, da je ta izdala sklepe, katerih posledica je bila, da so delničarji izgubili svoje premoženjske pravice in ostali oškodovani za več milijonov evrov. Osumljena sta namreč zgolj z računovodsko operacijo, ki ni imela podlage v samem poslovanju družbe, le-to prikazala kot insolventno in posledično tako omogočila spremembo lastništva same družbe,« je povedal vodja oddelka za gospodarski kriminal na celjski policijski upravi Matjaž Vrabec.
 
Domnevno sta bila ovadena nekdanji predsednik uprave Andrej Bošnjak in nekdanja prokuristka Nataša Tomić, ki je še vedno zaposlena v Thermani. Ovadbe proti njima so nekdanji delničarji podali že leta 2015, takrat so ovadili tudi Družbo za upravljanje terjatev bank, ki je po prisilni poravnavi postala večinska lastnica Thermane.
 
Kot je še dodal Vrabec, je preiskava trajala tri leta, opravili so deset hišnih in štiri osebne preiskave, zasegli več kot 20 elektronskih naprav in ogromno dokumentacije: »Spis ima 12 fasciklov, osem večjih škatel, več tisoč strani je bilo treba pregledati ter zadevo oceniti in ovrednotiti.«

Za tovrstna kazniva dejanja je zagrožena kazen od enega do osem let zapora.