Sto strani obtožnice za preprodajalce drog

Kriminalna združba: Osmerica, ki naj bi oskrbovala okoli 75 odvisnikov, bo ta teden stopila pred sodnico
Fotografija: Aljoša Pajsar ni priznal, da so pri njem nabavljali večje količine prepovedanih drog. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Odpri galerijo
Aljoša Pajsar ni priznal, da so pri njem nabavljali večje količine prepovedanih drog. FOTO: Špela Kuralt/Delo

Celje – Osem predobravnavnih narokov, štirje so bili včeraj, bo ta teden opravila okrožna sodnica Lidia Kralj za obtožene preprodaje drog v hudodelski združbi. Osmerica je na širšem območju Celja in Maribora oskrbovala vsaj 75 odvisnikov, v hišnih preiskavah so zasegli večje količine heroina in kokaina, pa tudi orožja. Grozi jim do 15 let zapora, dva naj bi krivdo priznala, kar bo jasno v petek, ko bodo opravili še štiri predobravnavne naroke.

Združbo so kriminalisti tudi s prikritimi preiskovalnimi ukrepi preiskovali od septembra 2017, je po lanskih pomladnih aretacijah povedal takratni vodja celjskih kriminalistov Boštjan Hmelak. V zaključni akciji so opravili sedem hišnih preiskav, zaradi orožja, ki so ga imeli obtoženi, so sodelovali tudi predstavniki specialnih enot in posebne policijske enote. V hišnih preiskavah so zasegli dva kilograma heroina, 1,6 kilograma kokaina, en kilogram konoplje, tri kilograme snovi za večanje mase drog, 340 sadik konoplje, tri pištole z naboji, pripomočke za razpečevanje drog in 12.800 evrov.

Kot je takrat povedal Hmelak, je bil glavni organizator 39-letni Celjan, šlo naj bi za Agrona Berišo, ki ga predobravnavni narok čaka v petek. Drogo je nabavljal pri 26-letnem Ljubljančanu, šlo naj bi za Aljošo Pajsarja, ki je na včerajšnjem predobravnavnem naroku krivdo zanikal. Drogo je Celjan potem prevažal v Celje in jo preprodajal uličnim preprodajalcem. Vsi skupaj naj bi tako oskrbovali vsaj 75 odvisnikov, eden izmed njih je zaradi njihovega kokaina decembra 2017 tudi umrl. Mesečno naj bi združba s prodajo droge na drobno zaslužila skupaj okoli 150.000 evrov. Osmerica naj bi storila 120 kaznivih dejanj, trije so, kot je dejal Hmelak, specialni povratniki, ki so zaradi prodaje prepovedanih drog že prestajali zaporno kazen. Zdaj se jih pet brani iz pripora, dva iz hišnega pripora, obtožena Maja Kandorfer pa s prostosti.
 

Manjkajoča obtožnica


Predvidenega včerajšnjega predobravnavnega naroka za Luka Benka niso izpeljali. Zoper Benka sta bili namreč vloženi dve obtožnici, zato je dobil tudi dva zagovornika. Ko so zadevi združili, so njegovega zagovornika Tomaža Germa, ki je Benka spremljal tudi v preiskavi, obvestili le, da je bila zagovornica Alenka Pečnik zaradi združitve obtožnic razrešena, Germ pa obtožnice ni prejel. Predobravnavni narok bodo zanj tako opravili sredi marca.

Ostali trije, Gorazd Bukvič, Aljoša Pajsar in Damjan Vornšek, so krivdo zanikali. Okrožna državna tožilka Maja Lajh je Pajsarju ponudila pet let, Vornšku pa štiri leta zapora, če bi krivdo priznala. Bukviču ni ponudila ničesar, saj, kot je dejala na sodišču, ni bilo interesa za sklenitev sporazuma. Oba sta obtožena, da sta od Agrona Beriše devetkrat kupila drogo in jo preprodala naprej. Vornšek je dejal, da bi rad sam pregledal kazenski spis. Šele ko ga bo pregledal, bo lahko podal dokazne predloge. Kazenski spis obsega 14 fasciklov, samo obtožnica ima 104 strani.


Zaslišanje vseh kriminalistov


Krivdo je zanikal tudi 26-letni Aljoša Pajsar iz Ljubljane, ki ga obtožnica bremeni, da je Beriši trikrat prodal večje količine droge. V hišni preiskavi stanovanja njegove sestre so zasegli več kot 340 gramov kokaina, dober kilogram heroina in dobrih 800 gramov konoplje. Pajsarjev zagovornik Blaž Bolcar je zahteval izločitev dokazov iz te hišne preiskave, v kateri so zasegli drogo, saj naj bi bila odredba sodišča za hišno preiskavo nezakonita. To bodo dokazovali tudi s štirimi pričami, med njimi z zaslišanjem Pajsarjeve sestre in soseda. Bolcar je predlagal še poslušanje vseh prisluhov, ki se nanašajo na Pajsarja, in zaslišanje vseh kriminalistov, ki so Pajsarju lani tajno prisluškovali in ga opazovali.

V petek bodo predobravnavne naroke izpeljali še za Agrona Berišo, Luko Blažuna, Agrona Culjaja in Majo Kandorfer. Po naših informacijah naj bi Culjaj in Kandorferjeva s tožilstvom sklenila sporazum o priznanju krivde.