Tudi obtožena zdravnika nista priznala krivde

Zdravnik Rado Janša trdi, da če neka oseba potrebuje pomoč, ji on pomaga ne glede na delovni čas.
Fotografija: Rado Janša, Ivan Miklič in Tomaž Malovrh (z leve) so vsi trije krivdo zanikali. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Rado Janša, Ivan Miklič in Tomaž Malovrh (z leve) so vsi trije krivdo zanikali. FOTO: Marko Feist

Na predobravnavnem naroku v zadevi preskakovanje čakalnih vrst v zdravstvu na ljubljanskem okrožnem sodišču zdravnika iz UKC Ljubljana Rado Janša in Tomaž Malovrh nista priznala krivde. Enako je storil tudi Ivan Miklič, ki je domnevno uredil pregled mimo čakalnega seznama za svojo mater.

Glavni akter celotne zgodbe je nekdanji skladiščnik v UKC Ljubljana Uroš Smiljić, ki je menda v naši največji bolnišnici več let veljal za nekakšno sivo eminenco, ki lahko uredi karkoli. Od aprila do julija 2016 je tako sodeloval tudi z Janšo. K njemu je, kot piše v obtožnici, napotil na pregled mimo seznama štiri paciente, med katerimi je bila tudi Mikličeva mati. Janša je menda zato od Smiljića sprejel obljubo nedovoljene koristi, in sicer izdelavo nadstreška na svojem vikendu v Bohinjski Beli, izgradnjo tuš kabine v svojem stanovanju na Trubarjevi ulici v Ljubljani ter nabavo različnih gospodinjskih aparatov za kuhinjo v tem istem stanovanju.

Janša krivde ni priznal, njegov zagovornik Franci Matoz pa je ljubljanski okrožni sodnici Nini Drozdek Draganić predlagal, naj sodišče pridobi razpored dela za njegovo stranko, ker ta zatrjuje in je že v fazi preiskave dokazoval, da je vse storitve, za katere ga tožilstvo bremeni v obtožbi, opravil zunaj svojega rednega dela. »Zato nihče iz čakalne vrste za tiste dni ni izpadel in s tem obdolženi ni prizadel pravic drugih,« je povedal Matoz in predlagal zaslišanje več prič, tudi Vide Čadonič Špelič, nekdanje prve dame Veterinarske uprave RS in zdajšnje direktorice novomeške občinske uprave, saj bi te povedale, kako je tudi nje Janša zdravil zunaj delovnega časa.

Janša je pred sodiščem po koncu predobravnavnega naroka zanikal, da bi od Smiljića prejel kakršnokoli nagrado, in zatrdil, da so osebe zdravniško pomoč potrebovale in da če neka oseba potrebuje pomoč, ji on pomaga ne glede na delovni čas. »Sem eden prvih, ki govori o tem, da zdravnik ne more biti birokrat,« je med drugim še povedal.
 

Polet s policijskim helikopterjem


Da zaradi opravljenega pregleda kolena pacientke ni bil oškodovan nihče od bolnikov, ki so bili leta 2016 na čakalnem seznamu, in so potrpežljivo odštevali dneve do vnaprej določenega datuma, je trdila tudi obramba Tomaža Malovrha, zdravnika iz Kliničnega oddelka za travmatologijo na UKC Ljubljana. Ta ni priznal krivde, češ da je v zameno za to, da je mimo uradnega čakalnega seznama opravil pregled kolena pacientke, od Smiljića sprejel ponudbo nedovoljene nagrade v obliki poleta s policijskim helikopterjem za svoja otroka. Malovrh je v preiskavi povedal, da ga je Smiljić zgolj prosil, da pogleda izvide neke njegove znanke, pri čemer je njegova ponudba glede poleta s helikopterjem zgolj slučajno sovpadala s tem.

»Vse skupaj se mi zdi smešno, potrata časa, da smo sploh tukaj,« pa je sodnici po tem, ko se je izrekel za nedolžnega, povedal obtoženi Miklič. Zanikal je, da bi v letu 2016 s 4000 evri podkupil Smiljića za to, da je ta prek vrste Mikličevi materi uredil hospitalizacijo in zdravniška pregleda pri Janši. Kot izhaja iz njegovega zagovora v preiskavi, se s Smiljićem pozna že najmanj pet let, in to prek poslovne vezi, z njim se je enkrat na mesec dobival na kavi in ob priliki mu je ta povedal, da večkrat komu pomaga, »da se ga v UKC Ljubljana obravnava hitreje, in ne kot zadnja rupa na sviralu«. To si je zapomnil, in ko je imela mama zdravstvene težave, ga je prosil, ali mu lahko pomaga. Ni pa mu dal nikakršne nagrade.

Spomnimo, da je bil edini, ki je na predobravnavnem naroku krivdo priznal, Iztok Požar, in bil obsojen na pogojno kazen. Smiljiću je namreč dal 20.000 evrov, da bi svoji, zdaj že pokojni partnerki mimo vrste uredil operativni poseg na onkološkem inštitutu.